Спектакль Жака Акопяна по пьесе «Зов журавля» на канадской сцене - Бекарян, Анаит (ՀՀ ԳԱԱ)
Սփյուռքահայ բանաստեղծ Ժ. Հակոբյանի «Կռունկը կը կանչէ» թատերգությունը՝ գրված հայրենաբաղձության, կարոտի շարժառիթով, արտացոլում է սփյուռքահայության ազգապահպանման մաքառումները և կառուցված է հայրենասիրական ապրումների ու զգացումների վրա: Չնայած իր պարզունակությանը՝ այդ թատերախաղը բազմիցս ներկայացվել է Սփյուռքի տարբեր գաղթօջախներում և արժանացել սփյուռքահայության ջերմ ու խանդավառ ընդունելությանը, քանի որ խոսում է ժողովրդի (առավել ևս` տարագիր ժողովրդի) սրտից: Մոնրեալի «Պետրոս Ադամյան» թատերախումբը լիբանանահայ դերասան, բեմադրիչ և թարգմանիչ Ժորժ Սարգիսյանի ղեկավարությամբ 1981-ին վեց անգամ այն ներկայացրել է Կանադայում: Նույն թվականին Տորոնտոյի բազմամշակութային փառատոնի մրցույթի ժամանակ, որին մասնակցել են Կանադայի 42 համայնքների թատերախմբեր, լավագույն թատերախմբի մրցանակը շնորհվել է «Պետրոս Ադամյան» թատերախմբին «Կռունկը կը կանչէ» ներկայացման համար, իսկ լավագույն բեմադրիչի մրցանակը՝ Ժորժ Սարգիսյանին: Նրանք պարգևատրվել են ոսկե մեդալով և համապատասխան վկայագրով: Пьеса «Зов журавля» армянского поэта Диаспоры Ж. Акопяна отражает борьбу армян Диаспоры за сохранение национальной идентичности в условиях чужбины. Труппой «Петрос Адамян» Монреаля под руководством ливанского армянского актера, постановщика и переводчика Жоржа Саргисяна в 1981 году этот спек-такль был успешно представлен в Канаде шесть раз. В том же году на поликультурном фестивале в Торонто труппа «Петрос Адамян» была признана лучшей среди трупп 42-х общин Канады благодаря спектаклю «Зов журавля» в постановке Жоржа Саргисяна, удостоенного приза за лучшую постановку с вручением золотой медали и сертификата. Armenian Diaspora writer Jacque Hakobyan’s When the Crane Calls play addresses the issues of homesickness, nostalgia and reflects the fight of the people in Armenian Dias-pora for the retention of national identity. Despite its primitive plot, the play has been performed on many occasions in various communities of Diaspora and received the warm and enthusiastic welcome of the Armenian Diaspora, as it is reminiscent of the ordeals experienced by Armenian emigrants. "Petros Adamyan" Theatre Company in Montreal staged the play in Canada six times in 1981, under the supervision of George Sargissyan, a Lebanese actor, director and translator of Armenian descent. In the same year, "Petros Adamyan" Company received "Best Theatre Company” award for the performance When the Crane Calls and George Sargis-syan was awarded Best Director at Multicultural Theatre Festival in Toronto hosting more than 42 community theatrical companies. The theatre company "Petros Adamyan" and George Sargissyan received a golden medal and certificates.
Keywords: Культура; Театр