Խրատների դերն ու նշանակությունը Գրիգոր Լուսավորչի մի շարք երկերում - Պետրոսյան, Նելլի (ՀՀ ԳԱԱ)
Ս. Գրիգոր Լուսավորչի անունով մեզ հասած երկերում արտացոլված խրատների դերն ու նշանակությունը էական ազդեցություն է թողել հայ ժողովրդի քրիստոնեական կրթության և դաստիարակության զարգացման վրա: Հայ եկեղեցական մատենագրության մեջ երկերը տարբերվում են իրենց բովանդակային առանձնահատկություններով և այդ առումով բացառիկ կարևորություն ունեն: Մինչ V-րդ դարը, հայ մատենագրության և գրերի ստեղծումից առաջ արդեն հայտնի էին խրատական, բարոյակրթական ճառեր ու քարոզներ բովանդակող երկեր: Роль и значение поучений, отраженных в произведениях, известных нам под именем Св. Григория Просветителя, оказали значительное влияние на развитие христианского образования и воспитания армянского народа. В содержательном плане армянская церковная литература имеет исключительную значимость. В V веке, до создания армянской богословской литературы и письменности, уже были известны сочинения, содержащие поучительные, нравственно-воспитательные речи и проповеди. The role and significance of teachings reflected in works known to us by the name of St. Gregory the Illuminator, had a significant impact on the development of Christian education and the upbringing of the Armenian people. In Armenian Church bibliography, works differ in their content and in this sense have exceptional significance. In the 5th century, before the creation of the Armenian literature and writing, works containing instructive, moral and educational speeches and sermons were already known.
Keywords: Բանասիրություն