Անվտանգության ապահովման մեխանիզմները աշխարհաքաղաքական փոխակերպումների համատեքստում - Ղևոնդյան, Ռոբերտ; Ղազարյան, Թամարա (ՀՀ ԳԱԱ)
Արդի աշխարհաքաղաքական գործընթացների այլընտրանքային բազմազանությունը խնդիրներ է առաջացնում ոչ միայն հանգուցալուծումների կանխատեսման հավանականության, այլև ընթացիկ վերափոխումների տրամաբանության ընկալման առումով: Այս համատեքստում տարբեր միավորների համար շարունակաբար ծագող մարտահրավերներին պատասխանելու և հնարավորությունները բաց չթողնելու գերակայությունը հանգում է իրավիճակի վերլուծության միջոցով առանցքային բնորոշիչների դուրսբերման անհրաժեշտության: Անհավասարակշիռ աշխարհաքաղաքական դրությունը ներկա զարգացումների գլխավոր բնորոշիչն է, որի ազդեցությունը ներթափանցում է տարածաշրջանային ու երկկողմ փոխհարաբերությունների բոլոր մակարդակներ: Ազգային պետություններն այս համատեքստում ստիպված են ձևավորել համարժեք արձագանքի կայուն, բայց նաև ճկուն համակարգեր: Աշխարհաքաղաքական զարգացումների հնարավոր բազմավեկտորությունը անհրաժեշտություն է առաջացնում ռազմավարական սցենարային պլանավորման և մոդելավորման միջոցով սեփական սուբյեկտայնության շարունակական ավելացման: Ապագայի կառավարման նման գործելաոճը ՀՀ պետականության պահպանման և զարգացման համար այլընտրանք չունի: Разнообразие альтернатив современных геополитических процессов формирует проблемы, связанные не только с прогнозами разрешений, но и с восприятием логики изменений. В этом смысле важно не упустить возможности и своевременно ответить на вызовы. Для этого необходимо аналитическим методом вычислить ключевые характеристики явлений. Главной характеристикой настоящих развитий является несбалансированная геополитическая ситуация, которая оказывает влияние на все уровни региональных и двусторонних отношений. В этой ситуации национальные государства вынуждены формировать устойчивые и вместе с тем гибкие системы адекватного реагирования. В силу вероятной многовекторности геополитических развитий возникает необходимость стратегического планирования и постоянного укрепления собственной субъектности путем моделирования ситуаций. Подобный способ деятельности для сохранения и развития государственности Армении не имеет альтернатив. Alternative variety of contemporary geopolitical processes are causing problems not only for probability of resolution, but also for perception of changes. In this context it is important not to miss the opportunity and in due course respond to the challenges. For this aim it is necessary to calculate key characters by analysis. Main characters of modern developments is unbalanced geopolitical situation in the world, which influences all levels of regional and bilateral relations. National states have to form stable but flexible systems of reaction. Due to the possibility of multi-vector development of the geopolitical situation, states need strategic planning and permanent ensuring of their subjectivity through modelling the situation. Such manner of practice doesn’t have an alternative for maintaining and development of statehood of Armenia.
Keywords: Պատմություն; Քաղաքականություն