Science in the New Media Era - Avetisyan, Astghik (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Գիտական հաղորդակցությունը, նոր մեդիայի ի հայտ գալով փոխակերպվել է: Այսօր գիտական հետազոտություններն առավել հասանելի են: Ստեղծվել են գիտական հոդվածների, հետազոտությունների տարատեսակ հարթակներ, որոնք հնարավորություն են ընձեռել ձևավորել թվային նոր ձևաչափեր: Բաց հասանելիության (open access) շնորհիվ տարբեր ոլորտների հետազոտողներ կարող են փոխանակել տվյալներ, քննարկել արդիական հետազոտական ուղղություններ, հոդվածներ, ինչպես նաև կիսվել օգտակար հղումներով: Ստեղծվել են բազմաթիվ էլեկտրոնային գիտական ամսագրեր, որոնք կարող են գոյություն ունենալ ինչպես խոշոր հրատարակչությունների, այնպես էլ առանձին համալսարանների հիմքի վրա։ Դրանց առանձնահատկությունն այն է, որ բաց են հանրության տարբեր շերտերի համար, այսինքն՝ ով ունի հասանելիություն դեպի համացանց, նա կարողանում է օգտվել գիտական ամսագրերից և գրականությունից: Научная коммуникация была преобразована появлением новых медиа. На сегодняшний день созданы различные платформы для научных исследований, которые дают возможность создавать новые цифровые форматы. Благодаря открытому доступу исследователи из разных областей науки могут обмениваться данными, обсуждать актуальные направления исследований, делиться полезными ссылками. Создано множество электронных научных журналов, которые могут существовать как на базе крупных издательств, так и отдельных университетов. Их особенность заключается в том, что они открыты для общественности, то есть литературой из научных журналов может пользоваться любой, кто имеет доступ к Интернету.
Keywords: Media Theory