Les Particularités Des Œuvres Pour Enfants De Hovhannes Toumanian - Dolukhanian, Aelita (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Թումանյանը մանուկների համար գրել է բազմաթիվ չափածո գործեր, որոնց մի մասը փոխառել է հայ ժողովրդական բանահյուսության մեջ եղած մանկական երգերից ու խաղերգերից: Բանահյուսական հիմք ունեցող ոտանավորներում նա մշակման ընթացքում կատարել է փոփոխություններ՝ հավելելով նոր հատվածներ կամ կրճատելով բանահյուսականը: Եղել են որոշ դեպքեր, երբ նա ժողովրդականը թողել է անփոփոխ՝ ելնելով վերջինիս գեղարվեստական կատարելությունից: Թումանյանի չափածո մանկագրությունը գրված է մանկան համար հստակ ու հասկանալի լեզվով, դրանք բոլորն էլ իրենց ասելիքով ներգործող ոտանավորներ են: Թումանյանի մանկագրությունը երեխայի մեջ զարգացնում է համամարդկային լավագույն գծեր: О. Туманян оставил огромное литературное наследие для детей. Темы некоторых детских стихов им были заимствованы из детских песен и армянского фольклора. Однако поэт использовал эти темы как канву для своего творчества, создавая неповторимые образы. Нередко он оставлял без изменений фольклорный текст, учитывая его художественное совершенство. Стихи Туманяна для детей написаны очень понятным для ребенка языком. Детская литература О. Туманяна развивает в детях лучшие человеческие качества. Писатель прививает детям любовь к окружающему миру, особенно к животным и птицам.
Keywords: Philology