Развитие информационных технологий и их влияние на рынок труда Армении - Арутюнян, Геворг (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Ժամանակակից աշխարհում թվային տեխնոլոգիաները դարձել են տնտեսության գործունեության կարևոր պայման։ Իսկ նրանց դերը տնտեսության ու հասարակության մեջ տարեցտարի ուժեղանում է։ Թվային տեխնոլոգիաները ոչ միայն բարձրացրել են տնտեսության արդյունավետությունը և բարելավել կյանքի որակը, այլև ազդել են աշխատուժի վրա։ Անցյալ դարի իննսունականների կեսերից կտրուկ աճել է բարձր որակավորում ունեցող և բարձր վարձատրվող աշխատուժի պահանջարկը, մինչդեռ միևնույն ժամանակ նվազել է միջին և ցածր որակավորում ունեցող աշխատուժի պահանջարկը։ Աշխատաշուկայում նման տեղաշարժերն առաջին հերթին պայմանավորված են ՏՀՏ-ի ակտիվ զարգացմամբ և ներդրմամբ։ Մի կողմից, ՏՀՏ-ները հնարավորություն են տվել բարձրացնել աշխատանքի արտադրողականությունը և որակը: Միևնույն ժամանակ, բազմաթիվ աշխատատեղեր կրճատվել են գործունեության որոշ ոլորտների ռոբոտացման և համակարգչայնացման պատճառով։ Բնականաբար, հայաստանյան իրականության մեջ այս երևույթը բացառություն չէ։ Հայաստանում ՏՀՏ ներդրման և զարգացման հարցերը ներկայացված են բազմաթիվ հայ գիտնականների գիտական աշխատություններում, ինչպես նաև տարբեր կազմակերպությունների մի շարք հրապարակումներում։ Սակայն Հայաստանի աշխատաշուկայի վերափոխման խնդիրները ՏՀՏ ներթափանցման համատեքստում դեռևս արդիական են։ Հոդվածի առարկան Հայաստանի աշխատաշուկան է, զբաղվածության կառուցվածքի դինամիկան ՏՀՏ-ի ազդեցության պայմաններում։ Ուսումնասիրության նպատակն է բացահայտել (Հայաստանում զբաղվածության վերաբերյալ վիճակագրական տեղեկատվության վերլուծության և համեմատության հիման վրա) ինչպես դրական միտումները, այնպես էլ խոչընդոտները և սոցիալական ռիսկերը, որոնք առաջանում են ՏՀՏ-ի լայն կիրառմամբ: In the modern world, digital technologies have become an important condition for the normal functioning of the economy, and their role in the economy and society is strengthening year by year. Digital technologies have not only increased the efficiency of the economy and improved the quality of life, but also influenced the labor market. Since the mid-nineties of the last century, the demand for highly skilled and highly paid labor has sharply increased, while at the same time, the demand for medium- and low-skilled labor has decreased. Such shifts in the labor market are primarily due to the active development and implementation of ICT․ On the one hand, ICT has made it possible to increase productivity and quality of work, on the other hand, many jobs have been eliminated due to robotization and automatization of some areas of activity. Naturally, this phenomenon is no exception in the Armenian reality. Issues of implementation and development of ICT in Armenia are presented in the works of many Armenian scientists, as well as in a number of publications from various organizations. However, the issues of transformation of the labor market of Armenia in the context of ICT penetration are still topical.
Keywords: Рынок труда