Methodological Approaches To Digitalization Assessment And Possibilities Of Their Application In RA - Muradyan, Meri; Asatryan, Hovhannes (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Թվային տնտեսության անցումը հանդիսանում է բոլոր երկրների տնտեսական զարգացման քաղաքականության առաջնահերթություններից մեկը, ընդ որում այն առանձնակի նշանակություն ունի զարգացող երկրների համար։ Վերջիններիս համար այն ստեղծում է նոր մարտահրավերներ ու հնարավորություններ։ Այն կարող է ստեղծել նոր շուկաներ, ինչպիսիք են որոշակի տեղական պայմաններին համապատասխանեցված թվային կիրառությունները, այնպիսի ոլորտներում, ինչպիսիք են՝ գյուղատնտեսությունը, կրթությունը, առողջապահությունը։ Թվայնացումը հնարավորություն է ընձեռել կիրառելու նոր բիզնես-մոդելներ զարգացող երկրների ձեռներեցների և փոքր ու միջին ձեռնարկությունների համար։ Այսպիսի երկրների շարքին է դասվում նաև Հայաստանը, որտեղ թվային տնտեսությունը հանդիսանում է երկրի քաղաքական առաջնահերթություններից մեկը․ ինչով էլ պայմանավորված է սույն հոդվածի արդիականությունը։ Переход к цифровой экономике является приоритетом политики для всех стран, но он имеет особое значение для развивающихся стран. Для последних это создает как новые проблемы, так и возможности. Цифровая трансформация может создать новые рынки, такие как цифровые приложения, адаптированные к конкретным сферам, в таких областях, как сельское хозяйство, образование и здравоохранение. Цифровизация предоставила возможность реализовать новые бизнес-модели для предпринимателей и МСП в развивающихся странах. Актуальность данной статьи заключается в том, что РА входит в число таких стран, где цифровая экономика является одним из приоритетов политики страны.
Keywords: Digital economy