Econometric Assessment Of The Level Of Wheat Self-Sufficiency In RA As A Guideline For Determining The Priorities Of State Policy - Manucharyan, Meri (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Պարենային անվտանգությունը ժամանակակից պետությունների համար ունի առաջնային նշանակություն, կազմելով ռազմական անվտանգության անբաժանելի մաս: Պարենային անվտանգության հետ կապված հարցերը առավել սրությամբ դրված են անբարենպաստ կլիմայական պայմաններ ունեցող կամ սակավահող այնպիսի երկրների առջև ինչպիսին ՀՀ-ն է: Հոդվածի հիմնական նպատակն է իրականացնել ցորենի ինքնաբավության մակարդակի էկոնոմետրիկ գնահատում և ստացված արդյունքների հիման վրա տալ պետական քաղաքականության առաջնահերթությունները՝ ցորենի ինքնաբավության բարձրացման հարցում։ Հետազոտական նպատակի իրականացման ճանապարհին դրվել են հետևյալ հիմնական խնդիրները․  Վերլուծել ցորենի ինքնաբավության մակարդակի և ցորենի արտադրության արդյունքային ցուցանիշների դինամիկան ՀՀ-ում,  Գնահատել ցորենի ինքնաբավության մակարդակի վրա ցորենի արտադրության արդյունքային ցուցանիշների ազդեցության բնույթը՝ էկոնոմետրիկ ռեգրեսիոն մոդելավորման կիրառմամբ,  Կատարված քանակական գնահատման արդյունքների հիման վրա ներկայացնել պետական քաղաքականության առաջնահերթությունները։ Продовольственная безопасность имеет первостепенное значение для современных государств, являясь неотъемлемой частью военной безопасности. Проблемы, связанные с продовольственной безопасностью, более остро стоят у стран с неблагоприятными климатическими условиями или скудной почвой, такими как РА. Основная цель статьи – провести эконометрическую оценку уровня самообеспеченности пшеницы и на основе полученных результатов обозначить приоритеты государственной политики в вопросе повышения самообеспеченности пшеницей. На пути к реализации цели исследования были поставлены следующие основные задачи:  Проанализировать динамику уровня самообеспеченности пшеницей и результаты производства пшеницы в РА,  Оценить характер влияния результатов производства пшеницы на уровень самообеспеченности пшеницы, используя эконометрическое регрессионное моделирование,  Представление приоритетов государственной политики на основе результатов количественной оценки. Научная новизна. Представлены существующие приоритеты государственной поддержки повышения самообеспеченности пшеницей на основе эконометрической оценки влияния самообеспеченности пшеницы на посевные площади и ее среднюю урожайность.
Keywords: Economy