The Economic Peculiarities Of The Construction Of Small Hydroelectric Plants - Papikyan, Stepan; Papikyan, Manuk (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Վառելիքաէներգետիկ ռեսուրսների խնայողության, շրջակա միջավայրի պահպանության տեսակետից կարևոր նշանակություն ունի փոքր ջրհոսքերի էներգիայի արդյունավետ օգտագործումը: Հարկ է նշել, որ աշխարհի զարգացած շատ երկրներում ներկայումս կառուցում և օգտագործում են մինի հիդրոէլեկտրակայաններ: Այս հանգամանքը ավելի է կարևորում, երբ Հայաստանն աղքատ է վառելիքաէներգետիկ ռեսուսրներով: Այն բերում ենք դրսից հաղթահարելով բազմաթիվ դժվարություններ և խութեր: Մեր տարածաշրջանում տեղի ունեցող բարդ աշխարհաքաղաքական զարգացումներն այս առումով մեզ մտորելու տեղիք է տալիս: Յուրաքանչյուր հնարավորություն անհրաժեշտ է արդյունավետ է օգտագործել: Անհրաժեշտ է կազմել զարգացման ծրագիր և փուլ առ փուլ իրականացնել: Այս հարցում մանրուքներ լինել չեն կարող: Այս հարցը անհրաժեշտ է լուծել պետական մակարդակով ստեղծելով համապատասխան մասնագիտական հանձնաժողով: Արդյունքները երկար սպասեցնել չեն տա: С точки зрения экономии топливно-энергетических ресурсов и защиты окружающей среды - большое значение имеет эффективное использование энергии малых водных потоков. Следует отметить, что многие развитые страны мира в настоящее время строят и эксплуатируют мини-ГЭС. Это обстоятельство становится еще более важным в связи с тем, что Армения бедна топливно-энергетическими ресурсами. Мы приносим его извне, преодолевая множество трудностей и препятствий. Сложные геополитические события, происходящие в нашем регионе, дают нам повод задуматься об этом. Любую возможность необходимо использовать эффективно. Необходимо составить план развития и поэтапно его реализовать. Никаких мелочей в этом вопросе быть не может. Необходимо решить этот вопрос путем создания соответствующей профессиональной комиссии на государственном уровне. Результаты не заставят себя долго ждать. Актуальность. Создание нескольких десятков киловатт мини-ГЭС даст возможность получать дополнительную электрическую энергию, в некоторой степени смягчит энергетические задачи.
Keywords: Economics