Main Indicators Characterizing The Investment Attractiveness Of The Mining Industry - Hakobyan, Yevgenya; Petrosyan, Artur; Markosyan, Anahit (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Роль горнодобывающей промышленности в экономике может существенно различаться в зависимости от таких факторов, как насыщенность минеральными ресурсами, их изобилие, технологический прогресс, государственная политика и условия мирового рынка. Вышеупомянутое также относится к инвестиционной привлекательности горнодобывающего сектора, которая также зависит от ряда факторов, включая тип добычи (например, уголь, металлы, полезные ископаемые), место добычи, рыночные условия, экологические и нормативные соображения и т. д. Поскольку горнодобывающая промышленность считается одной из приоритетных и стратегических отраслей экономики РА, необходимо изучить основные показатели, определяющие инвестиционную привлекательность отрасли, и выделить наиболее важные из них, именно поэтому данная статья является актуальной. Целью данной статьи является изучение и анализ факторов и основных показателей, определяющих инвестиционную привлекательность горнодобывающего сектора. Для достижения поставленной цели в статье поставлен ряд задач, среди которых можно выделить следующие:  Изучить роль горнодобывающего сектора в экономике,  Изучить основные показатели, зафиксированные в отрасли в РА и на международных информационных платформах за последние годы,  На основе исследований и анализа выявить основные показатели, определяющие и характеризующие инвестиционную привлекательность горнодобываю- щего сектора РА. Теоретической и информационной основой исследования послужили работы, представленные как армянскими, так и зарубежными авторами, данные, найденные в официальных бюллетенях Республики Армения, различных публикациях и отчетах, опубликованных Всемирным банком, а также другими международными институтами. В ходе исследования использовались сбор данных, сравнение, аналитические, а также расчетно-статистические методы. Научная новизна данного исследования заключается в том, что, изучая роль горнодобывающей промышленности в экономике, в рамках статьи были выявлены основные показатели, определяющие и характеризующие инвестиционную привлекательность горнодобывающей промышленности РА. Հանքարդյունաբերության դերը տնտեսության մեջ կարող է զգալիորեն տարբերվել` կախված այնպիսի գործոններից, ինչպիսիք են հանքային ռեսուրսներով հագեցվածությունը, դրանց առատությունը, տեխնոլոգիական առաջընթացը, կառավարության վարած քաղաքականությունը և համաշխարհային շուկայի պայմանները: Վերոնշյալը վերաբերում է նաև հանքարդյունաբերության ոլորտի ներդրումային գրավչությանը, որը ևս կախված է մի շարք գործոններից, ներառյալ հանքարդյունաբերության տեսակը (օրինակ՝ ածուխ, մետաղներ, օգտակար հանածոներ), հանքարդյունաբերության գտնվելու վայրը, շուկայի պայմանները և բնապահպանական և կարգավորող նկատառումները և այլն: Քանի որ հանքարդյունաբերությունը համարվում է ՀՀ տնտեսության գերակա և ռազմավարական ճյուղերից մեկը, ապա անհրաժեշտություն է առաջացել ուսումնասիրել ոլորտի ներդրումային գրավչությունը պայմանավորող հիմնական ցուցանիշները և առանձնացնել դրանցից էական նշանակություն ունեցողները, ինչով էլ պայմանավորված է սույն հոդվածի արդիականությունն ու հրատապությունը։ Սույն հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել և վերլուծել հանքարդյունաբերության ոլորտի ներդրումային գրավչությունը պայմանավորող գործոնները, հիմնական ցուցանիշները։ Այս նպատակին հասնելու համար հոդվածում դրվել և մի շարք խնդիրներ, որոնցից կարելի է առանձնացնել հետևյալները.  Ուսումնասիրել հանքարդյունաբերության ոլորտի դերը տնտեսության մեջ,  Ուսումնասիրել ՀՀ և միջազգային տեղեկատվական հարթակներում ոլորտի արձանագրած հիմնական ցուցանիշները վերջին տարիներին,  Ուսումնասիրությունների և վերլուծության հիման վրա առանձնացնել ՀՀ հանքարդյունաբերության ոլորտի ներդրումային գրավչությունը պայմանավորող և բնութագրող հիմնական ցուցանիշները։ Հետազոտության համար տեսական և տեղեկատվական հիմք են հանդիսացել ինչպես հայ, այնպես էլ արտասահմանցի հեղինակների կողմից ներկայացված աշխատությունները, ՀՀ պաշտոնական տեղեկագրերում, Համաշխարհային Բանկի, ինչպես նաև այլ միջազգային կառույցների կողմից հրապարակած տարբեր հրապարակումներում և հաշվետվություններում տեղ գտած տվյալները։ Հետազոտության ընթացքում կիրառվել են տվյալների հավաքագրման, համեմատության, վերլուծական, ինչպես նաև հաշվարկային և վիճակագրական մեթոդները։ Սույն հետազոտության գիտական նորույթ է հանդիսանում այն, որ ուսումնասիրելով հանքարդյունաբերության ոլորտի դերը տնտեսության մեջ հոդվածի շրջանակներում առանձնացվել են ՀՀ հանքարդյունաբերության ոլորտի ներդրումային գրավչությունը պայմանավորող և բնութագրող հիմնական ցուցանիշները։
Keywords: Mining industry