The Priorities Of RA "Green Economy" In Current Conditions - Nersisyan, Karen; Petrosyan, Davit (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Կանաչ տնտեսությունը համաշխարհային տնտեսության զարգացման ամենատարածված և առանցքային մոդելներից մեկն է։ ՀՀ-ն ի թիվս այլ երկրների ձեռնարկել է տնտեսության «կանաչացման» բազմաթիվ միջոցառումներ տարբեր ոլորտներում։ Հոդվածի նպատակն է բացահայտել այդ միջոցառումների կիրառման արդյունքներն ու ներկայացնել ՀՀ «կանաչ տնտեսության» առաջնահերթությունները արդի պայմաններում։ Հետազոտության խնդիրն է ուսումնասիրել «կանաչ տնտեսության» հայեցակարգային դրույթներն ու դրանց նկատմամբ առկա մոտեցումները, տնտեսության «կանաչացման» առաջավոր փորձը, գնահատել ՀՀ կառավարության «կանաչ տնտեսության» անցմանն ուղղված միջոցառումները։ Նորօրյա մարտահրավերները ենթադրում են այնպիսի քաղաքականություն, որով տնտեսությունների կառավարումն ու կենսագործունեության բոլոր ոլորտները անհրաժեշտ է ներդաշնակեցնել «կանաչ սկզբունքներին», ինչը երկարաժամկետ հեռանկարում թույլ կտա ապահովել առանձին տարածքային միավորների, պետությունների և ողջ Երկիր մոլորակի կայուն ու բնականոն զարգացումը, ինչ էլ պայմանավորում է հետազոտության արդիականությունը։ Կայուն զարգացումը՝ պայմանավորված կլիմայական փոփոխություններով, բնական ռեսուրսների ծավալների կրճատմամբ, շրջակա միջավայրի իրավիճակի վատթարացմամբ և այլ գլոբալ հիմնախնդիրներով, առավել արդիական է կապված արդյունավետ և ժամանակին լուծման հետ։ ՀՀ տնտեսության կանաչացման գործընթացի գնահատման համար կիրառվել են համեմատական-վերլուծական մեթոդները։ Գնահատման համար հիմք են հանդիսացել ՎԿ կողմից հրապարակվող ցուցանիշները, Էներգետիկայի համաշխարհային կազմակերպության կողմից հրապարակվող էներգետիկ տրիլեմա ցուցանիշը, կանաչ աճի և կանաչ տնտեսության համաշխարհային ինդեքսները։ Зеленая экономика – одна из самых популярных и ключевых моделей глобального экономического развития. РА, в числе других стран, предприняла множество мер по «озеленению» экономики в различных сферах. Цель статьи – раскрыть результаты применения этих мер и представить приоритеты «зеленой экономики» РА в современных условиях. Задача исследования - изучить концептуальные тезисы «зеленой экономики» и существующие подходы к ним, ведущий опыт «экологизации» экономики, оценить меры правительства РА, направленные на переход к «зеленой экономике». Вызовы сегодняшнего дня предполагают такую политику, посредством которой необходимо гармонизировать управление экономикой и всеми сферами жизни с «зелеными принципами», что в долгосрочной перспективе позволит обеспечить стабильное и нормальное развитие отдельных территориальных единиц, государств и всего мира, что и определяет актуальность исследований. Устойчивое развитие в связи с изменением климата, истощением природных ресурсов, ухудшением состояния окружающей среды и другими глобальными проблемами более актуально при эффективном и своевременном решении. Сравнительно-аналитические методы были использованы для оценки процесса экологизации экономики РА. В основу оценки легли показатели, публикуемые Статистическим комитетом, индекс энергетической трилеммы, публикуемый Всемирной энергетической организацией, а также мировые индексы зеленого роста и зеленой экономики.
Keywords: Economy