Երաժշտության հարցերը «Գեղարվեստ» հանդեսի էջերում - Ասատրյան, Աննա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ծանրակշիռ է ՀԽՍՀ արվեստի առաջին վաստակավոր գործիչ, արվեստաբան, բանասեր, պատմաբան, մատենագետ, հրատարակչական գործիչ, խմբագիր, պրոֆեսոր Գարեգին Լևոնյանի (1872, Ալեքսանդրապոլ – 1947, Երևան) ավանդը խորհրդահայ արվեստագիտության և գրականագիտության զարգացման գործում: Գուսան Ջիվանու որդի Գ. Լևոնյանը, ողջ կյանքը նվիրելով հայ ժողովրդի նյութական և հոգևոր արժեքների ուսումնասիրությանը, քննության է առել արվեստի ու բանասիրության տարբեր ոլորտների բոլորովին չհետազոտված կամ մասամբ ուսումնասիրված հարցեր: Գ. Լևոնյանը երբեմն հանդես է գալիս ոչ միայն որպես տվյալ բնագավառի առաջին ուսումնասիրող, այլև տեսաբան (աշուղագիտություն, մատենագիտություն, կիրառական արվեստի պատմություն ևն): Հայ արվեստաբանության մեջ Գ. Լևոնյանն առաջինն էր, ով ի մի բերեց հայ արվեստի պատմությունը: Весом вклад первого Заслуженного деятеля искусств Арм. ССР, искусствоведа, филолога, историка, библиографа, издателя, редактора, профессора Гарегина Левоняна (1872, Александрополь – 1947, Ереван) в развитие советского армянского искусствоведения и литературоведения. Сын гусана Дживани, Г. Левонян посвятил всю свою жизнь изучению материальных и духовных ценностей армянского народа, исследовал до того либо вовсе не изучавшиеся, либо изучавшиеся частично вопросы разных областей искусства и филологии. Г. Левонян в отдельных случаях выступал в качестве не только первого иследователя, но и теоретика данной области (ашуговедение, библиография, история прикладного искусства и пр.). В армянском искусствоведени Г. Левонян первым предпринял попытку обобщения истории армянского искусства. The first Honored Art Worker of the Armenian SSR, art historian, philologist, bibliographer, publishing worker, editor, professor Garegin Levonyan (1872, Aleksandropol – 1947, Yerevan) made a valuable contribution to the development оf Armenian art criticism and literary studies. The son of gusan Jivani, G. Levonyan dedicated his whole life to the study of material and spiritual values of the Armenian people, examined previously not examined at all, or examined but partially issues of various fields of arts and philology. In some instances, G. Levonyan acted as not only the first researcher, but also the theoretician in a specific field (ashugh art studies, bibliography, history of applied arts, etc.). In Armenian art criticism, G. Levonyan was the first to make an attempt to generalize the history of Armenian art.
Keywords: Երաժշտագիտություն