Оценка эффективности нового препарата комбинированного воздействия «комплекс плюс» на рост и урожайность различных сельско-хозяйственных культур - Микаелян, А. Р.; Асатрян, Н. Л.; Мелкумян, М. А.; Бабаян, Б. Г.; Варданян, А. С.; Барсегян, А. А.; Саакян, Н. А.; Меликян, А. Ш. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В статье обобщены результаты изучения воздействия нового комбинированного препарата «Комплекс Плюс» на ряд сельскохозяйственных культур. Он был разработан на основе фитостимулятора «Комплекс», полученного из отхода виноделия и содержащего K, Ca питательные элементы винного камня, а также включает хелатированные формы следующих микроэлементов: Cu, Fe, Zn, с добавлением инсектицида имидаклоприда. Полученные результаты свидетельствуют о стимулирующем воздействии на рост и развитие изучаемых культур, что проявляется в первую очередь в интенсификации зеленой окраски хлорофилоносных фотосинтезирующих поверхностей растений. Исследуемый препарат обладает инсектицидным действием против насекомых-вредителей (тли бахчевой, паутинного клеща, белокрылки, Колорадского жука и медведки), что оказывает положительный эффект на урожайность огурца, фасоли, клубники, картофеля и других культур. Հոդվածում ամփոփված են մի շարք մշակաբույսերի վրա նոր համակցված «Կոմպլեքս Պլյուս» պատրաստուկի ազդեցության ուսումնասիրության արդյունքները։ Այն մշակվել է «Կոմպլեքս» ֆիտոխթանիչի հիման վրա՝ որը ստացվել էր գինեգործության թափոն հանդիսացող և K, Ca սնուցող տարրեր պարունակող գինեքարից, ինչպես նաև ներառում է հետևյալ միկրոտարրերի՝ Cu, Fe, Zn քելատացված ձևերը, իմիդաքլոպրիդ միջատասպանի հավելումով: Ստացված արդյունքները վկայում են ուսումնասիրվող մշակաբույսերի աճի և զարգացման վրա խթանող ազդեցության մասին, ինչն առաջին հերթին արտահայտվում է բույսի քլորոֆիլ պարունակող, ֆոտոսինթետիկ մակերեսների կանաչ գույնի ինտենսիվացմամբ։ Ուսումնասիրված պատրաստուկը ունի նաև միջատասպան ազդեցություն վնասատու-միջատների (բոստանային լվիճ, ոստայնատիզ, սպիտակաթևիկ, կոլորադյան բզեզ և սովորական արջուկ) դեմ, ինչը դրական է ազդում վարունգի, լոբու, ելակի, կարտոֆիլի և այլ մշակաբույսերի բերքատվության վրա։ This article summarizes the results of research of "Complex Plus" new combined preparation on various crops. This preparation was elaborated based on “Complex” plant growth simulator. It was obtained from winemaking waste: the cream of tartar, containing nutrients K, Ca, as well as chelated forms of the following micronutrients: Cu, Fe, Zn, with the addition of imidacloprid insecticide. The obtained results indicate the stimulating effect of the studied preparation on crops growth and development, what is manifested in the intensification of the green color of the chlorophyll-bearing photosynthetic surfaces of the plants. The investigated preparation also has a several effect against insect pests (aphid melons, spider mites, whiteflies, colorado potato beetles and mole crickets). That has a positive effect on the yield of cucumbers, beans, strawberries, potatoes, and other studied crops.
Keywords: Биотехнология