A study of lactic acid bacteria and prospects for their application - Khachatryan, T. V.; Tkhruni, F. N.; Balabekyan, Ts. R.; Israelyan, A. L.; Karapetyan, K. J.; Chitchyan, К. V. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The comparative biodiversity of lactic acid bacteria (LAB) isolated from fermented dairy products produced in the southern regions of Armenia made from the milk of some domestic farm animals has been shown. Strains with probiotic properties belonging to Lactobacillus and Enterococcus genera were selected. LAB isolated from dairy products from different regions of Artsakh were mainly represented by strains of the genus Enterococcus. It has been shown that some strains of LAB during the growth process are able to synthesizing simultaneously different metabiotics – bacteriocins, polysaccharides, arginine, have bile salt hydrolase (BSH) activity which leads to the breakdown of bile salts and the taurine and glycine amino acids are formed as a result. The selected strains can be used for the production of functional foods. Ցույց է տրվել կաթնաթթվային բակտերիաների (ԿԹԲ) համեմատական կենսաբազմազանությունը, որոնք մեկուսացված են Հայաստանի հարավային շրջանների որոշ ընտանի գյուղատնտեսական կենդանիների կաթից արտադրված թթու կաթնամթերքից։ Ընտրվել են Lactobacillus և Enterococcus ցեղերին պատկանող պրոբիոտիկ հատկություններով օժտված շտամները: Արցախի տարբեր շրջանների թթու կաթնամթերքից մեկուսացված կաթնաթթվային բակտերիաները հիմնականում ներկայացված են Enterococcus ցեղի շտամներով: Ցույց է տրվել, որ ԿԹԲ-ների որոշ շտամներ աճման ընթացքում միաժամանակ սինթեզում են տարբեր մետաբիոտիկներ՝ բակտերիոցիններ, բազմաշաքարներ, արգինին, դրսևորում են լեղու աղերի հիդրոլազի (BSH) ակտիվություն, ինչը բերում է լեղու աղերի ճեղքմանը, և արդյունքում առաջանում են տաուրին և գլիցին ամինաթթուները: Ընտրված շտամները կարող են օգտագործվել ֆունկցիոնալ մթերքների արտադրության համար: Показано сравнительное биоразнообразие молочнокислых бактерий (МКБ), выделенных из кисломолочных продуктов, произведенных в южных регионах Армении из молока некоторых домашних сельскохозяйственных животных. Отобраны штаммы с пробио-тическими свойствами родов Lactobacillus и Enterococcus. МКБ, выделенные из кисломолочных продуктов из разных регионов Арцаха, в основном были представлены штаммами рода Enterococcus. Показано, что некоторые штаммы МКБ в процессе роста синте-зируют одновременно разные метабиотики – бактериоцины, полисахариды, аргинин; обладают активностью гидролазы желчных солей (BSH), что приводит к расщеплению солей желчных кислот с образованием аминокислот таурина и глицина. Отобранные штаммы могут быть использованы для производства продуктов функционального питания.
Keywords: Biology