Դիակային և դաշտանային արյան տարբերակումը Seratec PMB թեստի միջոցով, ստացված արդյունքների գնահատման առանձնահատկությունները և նշանակությունը դատակենսաբանական փորձագիտական հետազոտությունների բնագավառում - Ավագյան, Լ. Ա.; Թառոյան, Ս. Ք․ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հանցագործության վայրում կենսաբանական ծագման հետքերի հայտնաբերումը և հետագայում իրականացվող լաբորատոր հետազոտությունը դատաբժշկական փորձաքննության կարևորագույն բաղադրիչներից են: Այս առումով հետազոտության նպատակն է գնահատել Seratec PMB թեստի առանձնահատկությունը, որն օգտագործվում է՝ դաշտանային արյունը դիակային ծայրամասային արյունից տարբերակելու համար: Այս մեթոդի օգտագործմամբ իրականացված փորձերի նպատակն է ուսումնասիրել դիակային արյան մեջ D-dimer-ի կուտակման վրա այլ գործոնների ազդեցության կապը: Այս հետազոտության մեջ Seratec PMB թեստը կիրառվել է 200 դիակների ծայրամասային արյան նմուշների վրա: Seratec PMB թեստի արդյունքները համեմատվել են հետևյալ չափանիշներով՝ տարիքը, սեռը, մահացածին հայտնաբերելու և նմուշի հավաքման միջև ընկած ժամանակահատվածը, մահվան պատճառը: Seratec PMB թեստում դիակային արյան նմուշների 71 %-ը դրական, իսկ 29 %-ը՝ բացասական արդյունք է գրանցել: Փորձերի արդյունքում հայտնաբերվել է զգալի կապ թեստի արդյունքների դրական պատասխանների առկայության և տարիքի միջև: Seratec PMB թեստը դրական արդյունքների բարձր ցուցանիշ է արձանագրել դիակային ծայրամասային արյան մեջ: Աշխատանքում ներկայացված են նաև Seratec PMB թեստի կիրառելիության դրական և բացասական կողմերը: Հարկ է նշել, որ թեստը կարող է կեղծ դրական արդյունքներ գրանցել դիակային ծայրամասային արյան համար, քանի որ թեստը կիսաքանակական է և արդյունքների գնահատման ժամանակ հաստատվել է, որ այն հնարավորություն չի տալիս որևէ կերպ մեկնաբանել մահվան պատճառի և թեստի պատասխանի միջև եղած կապը: Обнаружение следов биологического происхождения на месте преступления с последующим их лабораторным исследованием является одной из важнейших составляющих судебно-медицинской экспертизы. В качестве исследовательской задачи в статье предпринята попытка оценить специфичность теста Seratec PMB, который используется для дифференциации менструальной крови от периферической крови трупа при проведении судебно-биологических экспертиз. Целью выполненных экспериментов является изучение влияния внешних факторов на накопление D-димера в трупной крови с использованием вышеупомянутого метода. В данном исследовании тест Seratec PMB был апробирован на 200 образцах периферической крови трупов. На основе выполненных исследований установлено, что по результестов Seratec PMB 71 % образцов крови трупов были положительными, а 29 % отрицательными. Авторы приходят к выводу, что обнаружена достоверная связь между наличием положительных ответов на результаты теста и возрастом. Обосновывается идея о том, что тест Seratec PMB имеет высокий уровень положительных результатов в трупной периферической крови. В статье дан анализ положительных и отрицательных сторон применимости теста Seratec PMB. Detection of traces of biological origin at the crime scene with their subsequent laboratory research is one of the most important components of forensic medical expertise. As a research task, the article attempts to evaluate the specificity of the Seratec PMB test, which is used to differentiate menstrual blood from cadaveric peripheral blood during forensic biological expertise. The purpose of the performed experiments is to study the influence of external factors on the accumulation of D-dimer in cadaveric blood using the above method. In this study, the Seratec PMB test was tested on 200 cadaveric peripheral blood samples. Based on the research performed, it was found that according to the results of Seratec-PMB tests, 71 % of blood samples from corpses were positive, and 29 % were negative. The authors conclude that a significant relationship was found between the presence of positive responses to test results and age. The idea that the Seratec PMB test has a high level of positive results in cadaveric peripheral blood is substantiated. The article provides an analysis of the positive and negative aspects of the applicability of the Seratec PMB test.
Keywords: Կենսաբանություն