Investigation of histo-morphometric indicators of the pancreas structure in rats after administration of L-tryptophan - Yanko, R. V. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The aim of the work was to study the histo-morphometric changes in the pancreas tissue in rats after the administration of L-tryptophan. The study was conducted on 24 male Wistar rats of 3 months of age. The animals were kept in uniform conditions and on a standard diet. The rats of the experimental group received L-tryptophan (France) at a dose of 80 mg/kg orally every day. The duration of the experiment was 28 days. Histological preparations of pancreas were prepared according to standard methods. Histo-morphometry of digital images was carried out using the computer program "ImageJ". Histo-morphometric signs of a decrease in the activity of the exocrine part of the pancreas were revealed in healthy young rats treated with L-tryptophan. This is evidenced by the smaller size of acinus, the epithelium height and the smaller area of exocrinocytes. Endocrine activity of the rat’s pancreas, after exposure to this amino acid, did not undergo significant changes. It was shown that administration of L-tryptophan probably reduced the amount of connective tissue in the pancreas. This is relevant for practical medicine, regarding the use of this amino acid in the prevention and complex treatment of pancreas fibrosis. Աշխատանքի նպատակն էր ուսումնասիրել առնետների ենթաստամոքսային գեղձի հյուսվածքի հիստոմորֆոմետրիկ փոփոխությունները L-տրիպտոֆանի ընդունումից հետո: Հետազոտությունն իրականացվել է Wistar 3 ամսական 24 արու առնետների վրա: Կենդանիներին պահում էին ստանդարտացված պայմաններում և ստանդարտ սննդակարգով: Փորձարարական խմբի առնետներն օրական ստացել են L-տրիպտոֆան (Ֆրանսիա) 80 մգ/կգ դոզայով բերանային եղանակով: Փորձի տևողությունը 28 օր էր։ Ենթաստամոքսային գեղձի հյուսվածքաբանական պատրաստուկները կատարվել են ստանդարտ մեթոդով։ «Image J» համակարգչային ծրագրի միջոցով կատարվել է պատրաստուկների թվային պատկերների հիստոմորֆոմետրիա։ Պարզվել է, որ L-տրիպտոֆանով բուժված առողջ երիտասարդ առ- նետների ենթաստամոքսային գեղձում նկատվել են նրա էկզոկրին հատվածի ակտիվության նվազման հիստոմորֆոմետրիկ նշաններ։ Դրա մասին են վկայում ացինուսի ավելի փոքր չափը, էպիթելի բարձրությունը և էկզոկրինոցիտների ավելի փոքր տարածքը: Առնետների ենթաստամոքսային գեղձի էնդոկրին ակտիվությունն, այս ամինաթթվի հետ շփումից հետո էական փոփոխություններ չի կրել: Ցույց է տրվել, որ L-տրիպտոֆանի ընդունումը զգալիորեն նվազեցրել է ենթաստամոքսային գեղձի միացնող հյուսվածքի քանակը: Սա տեղին է պրակտիկ բժշկության համար՝ կապված գեղձի ֆիբրոզի կանխարգելման և համալիր բուժման մեջ այս ամինաթթվի օգտագործման հետ: Целью работы было исследование гисто-морфометрических изменений ткани поджелудочной железы крыс после введения L-триптофана. Исследование проведено на 24 крысах-самцах линии Вистар 3-месячного возраста. Животные находились в унифицированных условиях и стандартном рационе питания. Крысы подопытной группы ежедневно получали перорально L-триптофан (Франция) в дозе 80 мг/кг. Продолжительность экспе-римента составляла 28 суток. Гистологические препараты поджелудочной железы производили по стандартной методике. Гистоморфометрию цифровых изображений препаратов проводили с помощью компьютерной программы "ImageJ". У поджелудочной железе здоровых молодых крыс, получавших L-триптофан, наблюдали гисто-морфометрические признаки снижения активности её экзокринной части. Об этом свидетельствовали меньшие размеры ацинусов, высота эпителия и меньшая площадь экзокриноцитов. Эндокринная активность поджелудочной железы крыс, после воздействия этой аминокислоты, не претерпевала существенных изменений. Показано, что введение L-триптофана существенно снижало количество соединительной ткани в поджелудочной железе. Это актуально для практической медицины, относительно использования этой аминокислоты в профилактике и комплексном лечении фиброза железы.
Keywords: Biology