Էջմիածնի տարածաշրջանի գյուղատնտեսական նշանակության հողատարածքների աղակալվածության աստիճանի գնահատումը - Մարգարյան, Գ. Հ.; Խաչատրյան, Հ. Է.; Ղազարյան, Կ. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Գնահատվել է Հայաստանի Հանրապետության Էջմիածնի տարածաշրջանի գյուղատնտեսական նշանակության հողատարածքների աղակալվածության աստիճանը։ Ուսումնասիրության համար նախատեսված հողանմուշները վերցվել են 2022 թվականի ոռոգման սեզոնի ավարտին, չափվել է վերջիններիս էլեկտրահաղորդականությունը՝ որպես աղակալվածության աստիճանը բնութագրող հիմնական ցուցանիշ: Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ կախված տարածքից ոռոգումը և/կամ գրունտային ջրերի բարձր մակարդակն առաջացրել է լուծվող աղերի ինտենսիվ կուտակում գյուղատնտեսական նշանակության հողերի վերին հորիզոններում՝ առաջ բերելով հողի արտադրողականության անկման և հողի քայքայման վտանգ: Հաշվի առնելով այս հանգամանքը՝ շատ կարևոր է տարածաշրջանի հողերի շարունակական մոնիթորինգը և բարելավման ուղիների առաջարկումը՝ որպես հողերի կառավարման կայուն համակարգի ներդրման գործիք: Оценена степень засоления сельскохозяйственных угодий Эчмиадзинского района Республики Армения. Образцы почв, предназначенные для исследования, были отобраны в конце поливного сезона 2022 г., измерена их электропроводность как основного показателя, характеризующая степень засоления. Результаты исследования показали, что в зависимости от площади орошения или высокого уровня грунтовых вод происходило интенсивное накопление растворимых солей в верхних горизонтах сельскохозяйственных почв, что приводило к риску снижения продуктивности почв и их деградации. Учитывая этот факт, очень важно вести постоянный мониторинг земель в регионе и предлагать пути их улучшения как инструмент внедрения устойчивой системы управления земельными ресурсами. The degree of salinization of agricultural lands in Etchmiadzin region of the Republic of Armenia was assessed. The soil samples intended for the study were taken at the end of the 2022 irrigation season their electrical conductivity was measured as the main indicator characterizing the degree of salinization. The results of the study demonstrated that depending on the area, irrigation and/or high groundwater levels caused an intensive accumulation of soluble salts in the upper horizons of agricultural soils, leading to the risk of declining soil productivity and soil degradation.
Keywords: Գյուղատնտեսություն