Биологический вынос и коэффициенты использования основных элементов питания из почвы и удобрений озимой пшеницы и ячменя в вегетационных опытах - Казарян, Г. Р. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В вегетационных опытах с озимой пшеницей и ячменем за 2020-2022 гг. выявлены биологический вынос и коэффициенты использования азота, фосфора и калия растениями из почвы (КИП) и из удобрений (КИУ). Установлено, что биологический вынос NPK составляет около 30% из применённых доз органоминеральных удобрений, а степень их использования растениями из почвы было больше, чем из удобрений. Балансовые коэффициенты использования NPK из удобрений эквивалентно были ниже от 100%, что подтверждает избыточность доз удобрений. Աշնանացան ցորենի և գարու վեգետացիոն փորձերում 2020-2022 թթ. հաշվարկվել են ազոտի, ֆոսֆորի և կալիումի կենսաբանական օտարումը և բույսերի կողմից դրանց օգտագործման գործակիցները հողից (ՀՕԳ) և պարարտանյութերից (ՊՕԳ): Բացահայտվել է, որ սննդատարրերի կենսաբանական օտարման չափերը կազմում են կիրառված օրգանահանքային պարարտանյութերի չափաքանակների մոտ 30%-ը, իսկ հողից դրանց օգտագործման աստիճանը բույսերի կողմից ավելի բարձր է եղել, քան պարարտանյութերից: NPK-ի օգտագործման բալանսային գործակիցները պարարտանյութերից համարժեքորեն ցածր են եղել 100%-ից, ինչը վկայում է պարարտանյութերի չափաքանակների ավելցուկի մասին: In the vegetation experiments of winter wheat and barley during 2020-2022 the biological removal of nitrogen, phosphorus and potassium and the coefficients of their utilization by the plants from the soil (SUC) and from fertilizers (FUC) have been calculated. It has been found out that the quantities of biological removal of nutrient elements made 30% of the doses of organic-mineral fertilizers applied, and the degree of their utilization by the plants was higher than from fertilizers. The balance indices of the utilization of NPK were respectively lower than 100 %, which indicates the surplus of fertilizer doses.
Keywords: Сельское хозяйство