Ճագարների էյմերիոզի դեմ պայքարի միջոցները - Բարսեղյան, Ռ. Է. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Էյմերիոզի նկատմամբ կանխարգելիչ միջոցառումների փորձարկումները կատարվել են արհեստականորեն վարակված 1-3-ամսական կալիֆորնիական և հսկա ցեղի, ինչպես նաև խառնացեղ ճագարների վրա: Կանխարգելման նպատակով բարելավվել է կերակրման և խնամքի պայմանները: 10-օրյա հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ ճագարներին «ՄՈԴՈՒՍ ԳՐԱՆՈՒՄ» ՍՊԸ գրանուլներով կերակրման և խնամքի ճիշտ կազմակերպման դեպքում էյմերիաների` օօցիստներով պայմանավորված վարակվածության ինտենսիվությունը նվազում է, իսկ յոդի 0.01% լուծույթի օգտագործումը տալիս է թերապևտիկ արդյունք: Опыты по проведению противоэймериозных мероприятий осуществлялись на 1-3-месячных крольчатах калифорнийской породы, породы великан, а также на помесных кроликах. С целью повышения эффективности мероприятий были созданы надлежащие условия кормления, ухода и содержания крольчат. Длительность опытов составляла 10 дней. Результаты исследований показали, что кормовые гранулы "MODUS GRANUM", а также необходимый уход и содержание приводят к снижению интенсивности инвазии эймериями, а применение 0,01%-го раствора йода дает положительный терапевтический эффект. Experiments on the implementation of anti-Emeriosis measures were carried out on 1-3-month-old rabbits of the Californian and giant breeds, as well as crossbred rabbits. In order to increase the effectiveness of the activities, proper conditions for the rabbit feeding, care, and housing were created. The experiment duration was 10 days. The research results showed that "MODUS GRANUM" granules, as well as the necessary care and keeping lead to a decrease of the intensity of Eimeria invasion, and the use of 0.01% iodine solution gives a positive therapeutic effect.
Keywords: Կենդանաբանություն