К вопросу межполушарной асимметрии здоровых и умственно отсталых детей - Азатян, Т. Ю. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Oпиcaны пoдхoды к вoпрocу мeжпoлушaрнoй acиммeтрии здоровых и умcтвeннo oтcтaлых дeтeй. Полученные результаты свидетельствуют, что правосторонняя асимметрия рук среди умственно отсталых школьников наблюдается в меньшей степени, чем среди их здоровых сверстников, а с возрастом доля участия левого полушария в формировании данной функции возрастает в группе здоровых детей, чего не отмечается в другой группе. Выявленные особенности могут свидетельствовать об общем затруднении формирования функциональной межполушарной асимметрии мозга у умственно отсталых. Նկարագրված են առողջ և մտավոր հետամնացություն ունեցող երեխաների միջկիսագնդային անհամաչափության հիմնախնդրի մոտեցումները։ Ստացված արդյունքները ցույց են տալիս, որ մտավոր հետամնացություն ունեցող երեխաների մոտ աջ ձեռքի անհամաչափություն ավելի քիչ է նկատվում, քան նրանց առողջ հասակակիցների մոտ, իսկ տարիքի հետ այս ֆունկցիայի ձևավորման մեջ ձախ կիսագնդի մասնակցության մասնաբաժինը մեծանում է առողջ երեխաների խմբում, ինչը մյուս խմբում չի նկատվում: Բացահայտված հատկանիշները կարող են վկայել մտավոր հետամնացություն ունեցող երեխաների ուղեղի ֆունկցիոնալ միջկիսագնդային անհամաչափության ձևավորման ընդհանուր դժվարության մասին: Approaches to the question of interhemispheric asymmetry of healthy and mentally retarded children are described. The study involved 131 children, including 73 healthy and 58 children with mild mental retardation. The obtained results show that right-hand asymmetry among mentally retarded schoolchildren is observed to a lesser extent than among their healthy peers, and with age the share of the left hemisphere in the formation of this function increases in the group of healthy children, which is not observed in the other group. The revealed peculiarities may indicate a general difficulty in the formation of functional interhemispheric brain asymmetry in the mentally retarded.
Keywords: Физиология