Promoting Origination of Dynamicity of Non-Cellular Cognizers - Pogossian, Edward M. (Изд-во НАН РА)
Dynamic realities exist at the most basic level of elementary particles, which, according to quantum field theory emerge as excitations of fundamental quantum fields. At the same time, the nuclei of cognizers – doers, and their modes -1/2place classifiers and energizers, are also types of dynamic realities. Trying to trace the origin of the dynamicity of doers to the dynamics of particles and fields would help enlighten the origination of classifiers in nature. As a footstep to a positive answer to this question, we provide cases of such interpretation of dynamicity concluding by some hints to generalize the cases. Դինամիկ իրողություններ գոյություն ունեն տարրական մասնիկների ամենահիմնական մակարդակում, որոնք, ըստ քվանտային դաշտային տեսության (quantum field theory), առաջանում են որպես հիմնարար քվանտային դաշտերի գրգռումներ: Միևնույն ժամանակ, իմացիչների (cognizers) միջուկները՝ գործիչները (doers) և նրանց եղանակները՝ 1/2 տեղանի դասակարգիչները և էներգիա առաքողները (energizers), նույնպես դինամիկ իրականությունների տեսակներ են: Մասնիկների և դաշտերի դինամիկայի մեջ գործիչների (doers) դինամիզմի ծագումը պարզելու փորձը կօգնի լույս սփռել բնության մեջ դասակարգիչների առաջացման վրա: Որպես այս հարցին դրական պատասխան տալու քայլ, մենք ներկայացնում ենք դինամիկության նման մեկնաբանության դեպքեր, որոնք ավարտվում են դեպքերն ընդհանրացնելու որոշ ակնարկներով: Динамические реалии существуют на самом базовом уровне элементарных частиц, которые, согласно квантовой теории поля (QFT), возникают как результат возбуждения фундаментальных квантовых полей. В то же время образующие неклеточных познавателей –акторы (doers) и их типы -1/2-классификаторы и энергизаторы, также являются типами динамических реальностей. Попытка проследить происхождение динамичности акторов (doers) в динамике частиц и полей может пролить свет на возникновение классификаторов в природе. Обосновывая, что акторы (doers) могут быть моделями динамизма для примеров из ряда областей, мы задаемся вопросом, могут ли они быть моделями динамизма в более общем случае.
Keywords: Mathematical cybernetics; Computer science