Աշշուրի պետությունը մ.թ.ա. III հազարամյակի սկզբներից մինչև մ.թ.ա. XV դարի վերջերը - Ցականյան, Ռուսլան Ա.
Հին Մերձավոր Արևելքի քաղաքակրթությունների ուսումնասիրման գործում իր ուրույն տեղն ունի Ասորեստանի և ասորեստանցիների պատմության ուսումնասիրությունը: Ելնելով ընտրված ժամանակագրական շրջաններից, այն է` մ.թ.ա. III հազարամյակի սկզբներից մինչև մ.թ.ա. XV դարի վերջերը, վերլուծվում են Աշշուրի քաղաքի ֆիզիկաաշխարհագրական դիրքի, ծագման, քաղաքական և պաշտամունքային նշանակության, ինչպես նաև քաղաքի և ասորեստանյան պետության անցումային փուլերը։ Մեթոդներ և նյութեր. Աշխատանքում կիրառվել է հետազոտման պատմահամեմատական մեթոդը: Աղբյուրների ուսումնասիրության ժամանակ կիրառվել է այդ մեթոդի համադրման և հակադրման սկզբունքը: Հիմնականում օգտագործվել են մերձավորարևելյան և մասնավորապես՝ Ասորեստանի տիրակալների թողած արձանագրությունները: Վերլուծություն. Նյութի ուսումնասիրության ընթացքում մանրակրկիտ քննության են ենթարկվել Ասորեստանի պատմության փուլաբաժանումն ու նրա սկզբունքները, ժամանակագրական խնդիրներն ու հինասորեստանյան և միջինասորեստանյան արքայացանկերը: Բնութագրված են պետականության վաղ փուլում պետական կառավարման մարմինների ձևավորման և զարգացման եղանակները, ինչպես նաև Աշշուր պետության կառավարման համակարգը: The study of the history of Assyria and the Assyrians has its important place in the study of the Civilizations of the Ancient Near East. Based on the selected chronological periods, that is, from the beginning of the 3rd Millennium BC to the End of the 15th Century BC, the physico-geographic location, origin, political and religious significance of the city of Aššur and the transitional stages of the city and then the state are discussed and analyzed. Methods and materials: The work uses a historical-comparative research method. The principle of comparison and contrast of this method was applied in the study of sources. Mostly inscriptions left by the rulers of the Ancient Near East and especially Assyria were used. Analysis During the study of the material, the stages of the history of Assyria and its principles, problems of chronology, as well as Old Assyrian and Middle Assyrian royal lists were examined in detail. The methods of formation and development of government bodies at the early stage of statehood as well as the management system of the Assyrian State are characterized. Изучение истории Ассирии и ассирийцев занимает важное место в изучении цивилизаций древнего Ближнего Востока. На основе выделенных хронологических периодов, то есть с начала 3-го тысячелетия до н.э. до конца 15-го века до н.э., обсуждаются и анализируются физико-географическое положение, происхождение, политическое и религиозное значение города Ашшур и переходные этапы города, а затем государства. Методы и материалы: В работе использован историко-сравнительный метод исследования. Принцип сравнения и противопоставления этого метода был применен при изучении источников. В основном использовались надписи, оставленные правителями Ближнего Востока и особенно Ассирии. Анализ: В ходе изучения материала были подробно рассмотрены этапность истории Ассирии и ее принципы, проблемы хронологии, а также древнеассирийские и среднеассирийские царские списки. Охарактеризованы методы становления и развития органов государственного управления на раннем этапе государственности, а также система управления Ассирийского государства.
Keywords: Պատմություն