Քաղաքագիտական օտարալեզու գիտաբառերի հայերեն համարժեքների կիրառության հիմնախնդիրը արդի հայալեզու գիտահետազոտական աշխատանքներում - Սողոմոնյան, Լուսինե (Լիմուշ հրատ.)
Հայերենը հայ ազգի ինքնության կարևորագույն հենասյուներից մեկն է։ Այս առումով միանգամայնօրինաչափ է հայկական սոցիալմշակութային, գիտական ինտիտուցիոնալ մակարդակներում հայոց լեզվի հատուկ կարգավիճակի խրախուսումը և զարգացումը։ Վերոգրյալը հիմք ընդունելով, փաստենք, որ ժանանակակից աշխարհում գիտությունը, մասնավորապես նորագույն տեխնոլոգիաները հումանիտար և բնական գիտությունների թռիչքաձևզարգացումը կանգնեցրել է այն հիմնախնդրի առջև, որ կենդանի խոսակցական լեզվամտածողության մեջ արմատավորվում են օտարածին սիմվոլներ, օտարալեզու արքետիպային հիմքի վրա կայացած գիտաբառեր։ Նոր իրողություններով պայմանավորված «նոր մարտահրավերներն» ստիպում են մասնագիտական հանրույթին մեկնարկել գիտական բանավեճ, ազգային լեզվի արդիականացման ուղիների շուրջ։ Армянский язык один из столпов национальной идентичности армянской нации. По этому совершенно закономерно поощрение и развитие обосного статуса армянского языка на социально-культурном, научном и институциональном уровнях. Основываясь на вышесказанное, следует подчеркнуть, что в современном мире наука, в частности передовые технологии, скачкообразное развитие гуманитарных, естественных и математических наук, поставили нацию перед новой проблемой: в живом разговорном языке укореняются иностранные символы, научные термины, которые в основе имеют инородные архетипы. Обусловление новыми реалиями, новые «угрозы» принуждают профессиональное сообщество к научным дебатам, по теме путей модернизации национального языка. The Armenian language is one of the pillars of the national identity of the Armenian nation. Therefore, it is quite natural to encourage and develop the justified status of the Armenian language at the socio-cultural, scientific, and institutional levels. Based on the above, it should be emphasized that in the modern world, science, advanced technologies, the expeditious development of a mankind, natural and mathematical sciences, have put the nation in front of a new problem: foreign symbols, scientific terms, which are based on the foreign archetypes, take root in a living spoken language. As a result of a new realities, new "threats" force the professional community to unfold tactics during the scientific debates in order to modernize the national language.
Keywords: Քաղաքագիտություն