Աշխատանքային միգրացիայի դինամիկայի հիմնախնդիրները Հայաստանում - Առաքելյան, Իռա; Պողոսյան, Ռիմա (Լիմուշ հրատ.)
Հայաստանում միգրացիոն գործընթացներն ունեն երկար պատմություն և խորը սոցիալ-տնտեսական արմատներ։ Սակայն աշխատունակ հայ բնակչության լայնածավալ արտահոսքն, որը սկսվել է Խորհրդային Միության փլուզումից հետո և շարունակվում է առ այսօր, ունի իր սոցիալական, տնտեսական և քաղաքական առանձնահատկությունները, ժողովրդագրական կառուցվածքն ու պատմական փուլերը։ Հոդվածում ամփոփված են հեղինակների երկարամյա դիտարկումները և սոցիոլոգիական հետազոտությունների արդյունքները, հետխորհրդային միգրացիայի առանձնահատկությունները՝ գլոբալ գործընթացների և տարածաշրջանային ինտեգրացիոն նախագծերի զարգացման համատեքստում: Վերլուծված է միգրացիոն գործընթացների դինամիկան, Հայաստանից աշխատանքային միգրացիոն հոսքերի կառուցվածքն ու ուղղությունը վերջին երեք տասնամյակների ընթացքում։ Миграционные процессы в Армении имеют давнюю историю и глубокие социально-экономические корни. Однако, масштабный отток трудоспособного армянского населения, начавшийся после распада Советского Союза и продолжающийся в наши дни, имеет свои социальные, экономические и политические особенности, демографическую структуру и исторические этапы. В статье подводятся итоги многолетних наблюдений и социологических исследований авторов по изучению характеристик и особенностей постсоветской миграции в условиях развития глобальных процессов и региональных интеграционных проектов. Анализируется динамика миграционных процессов, структура и направленность потоков трудовой миграции из Армении за последние три десятилетия. The migration processes in Armenia have a long history and the deep socio-economic roots. However, the large-scale outflow of the labor forces from Armenia, which started after the collapse of the Soviet Union and continues today, has its social, economic and political characteristics, own demographic structure and the historical stages. This article sums up the results of author`s many years observations and sociological studies of the characteristics and features of post-soviet migration in the context of global developments and regional integration processes. The dynamics of migration processes, the structure and direction of labor migration flows from Armenia over the past three decades are analyzed.
Keywords: Սոցիոլոգիա