Հայ միգրանտների հայրենադարձության հետազոտություն - Պողոսյան, Գևորգ (Լիմուշ հրատ.)
Ռուսաստանում հայկական սփյուռքի ներկայիս վիճակը վկայում է այն մասին, որ այնտեղ երկու հակադիր միտումներ կան: Մի կողմից՝ դա հայկական սփյուռքին պատմականորեն բնորոշ ցանկությունն է՝ հիմնովին ինտեգրվել Ռուսաստանի սոցիալ-տնտեսական իրականության մեջ: Մյուս կողմից՝ ձևավորվում են տրամադրություններ հայրենադարձության նկատմամբ, հաշվի առնելով գլոբալ գործընթացներն և Ուկրաինայի հակամարտության համատեքստը։ Ռուսաստանում և Հայաստանում ակադեմիական համատեղ ծրագրի շրջանակներում իրականացված սոցիոլոգիական հետազոտությունների արդյունքները հիմք են տալիս վերլուծելու հայրենադարձության ներկա իրավիճակը։ Современное состояние армянской диаспоры в России свидетельствует о наличие в ней двух противоположных тенденций: с одной стороны – это исторически присущее армянской диаспоре энергичное стремление основательно интегрироваться в социально-экономическую реальность России; с другой – возрастающие настроения к репатриации на родину в контексте современных глобальных процессов и конфликта на Украине. Результаты социологических исследований, проведенных в рамках совместного академического проекта в России и Армении, дают основания для анализа современной ситуации репатриации. The current state of the Armenian Diaspora in Russia testifies to the presence in it of two opposite tendencies: on the one hand, it is the energetic desire historically inherent in the Armenian Diaspora to thoroughly integration into the socio-economic reality of Russia; on the other hand, growing orientations for repatriation to the homeland in the context of current global processes and the conflict in Ukraine. The results of sociological researches, carried out within the framework of the joint academic project in Russia and Armenia, provide grounds for analysis the current situation on repatriation.
Keywords: Սոցիոլոգիա