ԵՄ ինտեգրման առանձնահատկությունները Հայաստանում և Վրաստանում - Հովհաննիսյան, Վարդուհի (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածը նվիրված է Հայաստանում և Վրաստանում ԵՄ ին- տեգրման առանձնահատկությունների հետազոտությանը: Այս համատեքստում ուսումնասիրվում են ԵՄ-ի նախաձեռնած մի շարք ծրագրեր, ինչպիսիք են Գործընկերության և համագործակցության համաձայնագրերը, Եվրոպական հարևանության քաղաքականությունը, Արևելյան գործընկերությունը և վերջինիս շրջանակներում կնքված Ասոցացման և Համապարփակ և ընդլայնված գործընկերության համաձայնագրերը: Հետազոտվում են նաև ԵՄ ինտեգրման մարտահրավերները, որոնց ուսումնասիրությունը անհրաժեշտ է դրանց լուծման հեռանկարները վերհանելու համար, որն էլ կուղղորդի ինտեգրման հեռանկարները պարզելուն Հոդվածում հիմնավորվում է, որ ներկայումս Հայաստանը չունի ԵՄ ինտեգրման հստակ հեռանկարներ: Ի տարբերություն Հայաստանի, Վրաստանն ունի հեռանկարներ, սակայն այդ ուղղությամբ գործնական քայլեր չեն ձեռնարկվում: ԵՄ ինտեգրումը մնում է ռազմավարական գերակայություն միայն Վրաստանի համար, մինչդեռ Հայաստանը, լինելով ԵԱՏՄ անդամ պետություն, շարունակում է երկխոսությունն ու համագործակցությունը ԵՄ հետ՝ որպես ԱլԳ անդամ։ Статья посвящена исследованию особенностей евроинтеграции в Армении и Грузии. В этом контексте изучается ряд программ, инициированных ЕС, таких как Соглашение о партнерстве и сотрудничестве, Европейская политика соседства, Восточное партнерство и заключенные в его рамках Соглашения об ассоциации и Соглашение о всеобъемлющем и расширенном партнерстве. Также изучаются вызовы интеграции ЕС, изучение которых необходимо для выделения перспектив их решения, что приведет к уточнению перспектив интеграции. В статье утверждается, что в настоящее время у Армении нет четких перспектив интеграции в ЕС. В отличие от Армении, у Грузии есть перспективы, но практических шагов в этом направлении не предпринимается. Интеграция в ЕС остается стратегическим приоритетом только для Грузии, в то время как Армения, будучи государством- членом ЕАЭС, продолжает диалог и сотрудничество с ЕС как член ВП. The article is devoted to the research of the features of EU integration in Armenia and Georgia. In this context, a number of programs initiated by the EU, such as the Partnership and Cooperation Agreements, the European Neighborhood Policy, the Eastern Partnership and the Association and Comprehensive and Enhanced Partnership Agreements concluded within the framework of the latter, are studied. The challenges of EU integration are also explored, the study of which is necessary to highlight the perspectives of their solution, which will lead to clarifying the perspectives of integration. To the end it is justified, that currently Armenia has no clear prospects for EU integration. Unlike Armenia, Georgia has prospects, but no practical steps are taken in that direction. EU integration remains a strategic priority only for Georgia, while Armenia, being an EAEU member state, continues dialogue and cooperation with the EU as a member of the EaP.
Keywords: Քաղաքագիտություն