Երեխայի իրավունքի պաշտպանության հիմնախնդիրը միջնադարի հայ իրավունքի աղբյուրներում - Սարվազյան, Լիլիթ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում վերլուծվում են միջնադարի հայ իրավագետների իրավաըմբռնումները, որոնք առնչվում են երեխայի իրավունքների պաշտպանությանը: Մեկնաբանվում են ազգային օրենսգրքերում առկա այն իրավանորմերը, որոնցով Հայաստանում և Կիլիկյան Հայկական թագավորությունում կարգավորվել են ամուսնաընտանեկան հարաբերությունները, ժառանգման կարգը՝ ըստ կտակի և ըստ օրենքի, պաշտպանվել են երեխայի անձնական ու գույքային իրավունքները, դատապարտվել բռնություններն անչափահասների նկատմամբ: Ազգային օրենսգրքերում առկա իրավանորմերն իրենց իրավաբանական ուժով համապարտադիր բնույթ են ունեցել, ու դրանցից շեղումը հասարակության կողմից մերժելի ու պարսավելի է համարվել։ Исследование посвящено анализу правовых представлений средневековых армянских правоведов, связанных с защитой прав детей. Цель состояла в том, чтобы интерпретировать правовые нормы в национальных Судебниках, регулирующих брачные отношения в Армении и в Киликийском Армянском царстве, порядок наследования по завещанию и согласно закону, а также защищающих личные и имущественные права ребенка, осуждая насилие над несовершеннолетними. Существующие правовые нормы в национальных кодексах имели обязательную силу по своей юридической силе, а отклонение от них считались отвергнутым и предосудительным со стороны общества. The research is dedicated to the analysis of the legal understandings of medieval Armenian jurists, which are related to the protection of children's rights. The task was to interpret those legal norms in the national codes, that regulated marital/familial relations in Armenia and in the Armenian Kingdom of Cilicia, the order of inheritance, according to the will and to the law, personal and property rights of the child were protected, the violence towards minors was condemned. The existing legal norms in the national codes were mandatory in nature, and the deviation from them was considered by the society to be rejected and reprehensible.
Keywords: Իրավունք