Միացեալ և անկախ Հայաստան գաղափարի աշխարհաքաղաքական/աշխարհառազմավարական նշանակությունը Մինաս Տեր - Մինասյանի պատմափիլիսոփայական հայեցակարգի մեջ - Միրումյան, Ռիմա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ձևակերպվում և հիմնավորվում է այն գաղափարը, ըստ որի՝ XX դարի առաջին կեսի հայ ազգային գաղափարախոս Մինաս Տեր֊Մինասյանի (Ռուբենի) աշխարհաքաղաքական/աշխարհառազմավարական հայեցակարգի հիմքն ու առանցքը կազմում է «Միացեալ և Անկախ Հայաստանի» հիմնադրույթը։ Հայ ազգի լինելիության ու բարգավաճման գրավականը հայ քաղաքական մտածողը համարում է հայկական նոր պետության ստեղծումը հայության պատմական տարածքի սահմաններում։ Միայն այդ դեպքում է հնարավոր հայ ազգի իրավունքի կենսագործումն ու Հարավային Կովկասում հարատև խաղաղության ապահովումը։ Ըստ էության՝ Մինաս Տեր֊Մի- նասյանի աշխարհաքաղաքական / աշխարհառազմավարական հայեցակարգը աշխարհագրական և պատմական հիմք ունեցող ազգային ռազմավարություն է, որի կիրառմամբ կարելի է ապահովել ինչպես հայ ազգի ներկան, այնպես էլ նրա ապագան։ В статье формулируется и обосновывается идея о том, что основой и стержнем геополитической/геостратегической концепции армянского национального идеолога первой половины XX века Минаса Тер -Минасяна ( Рубена) является идеологема "Объединённая и свободная Армения". Гарантией существования и процветания нации армянский политический мыслитель считает создание нового армянского государства в исторических границах армянства. Лишь в этом случае возможна реализация права армянской нации и обеспечение долгого мира на Южном Кавказе. По существу, геополитическая / геостратегическая концепция Минаса Тер-Минасяна является имеющей географическую и историческую основу национальной стратегией, при применении которой возможно обеспечение как настоящего, так и будущего армянской нации. The article formulates and substantiates the idea that the basis and core of the geopolitical / geostrategic concept of the Armenian national ideologist of the 1st half of the 20th century Minas Ter-Minasyan (Ruben) is the ideologeme «United and free Armenia». The guarantee of the existence and prosperity of the nation is the Armenian political thinker considers the creation of a new Armenian state in the historical borders of Armeniancy. Only in this case it is possible to realize the right of the Armenian nation and ensure long-term peace in the South Caucasus. In essence, the geopolitical / geostrategic concept of Minas Ter-Minasyan is a national strategy that has a geographic and historical basis, the application of which can ensure both the present and the future of the Armenian nation.
Keywords: Փիլիսոփայություն