Հայաստանի Հանրապետության իրավական համակարգի և Եվրասիական տնտեսական միության իրավունքիհարաբերակցության առանձին հիմնահարցերը. տեսական-իրավական վերլուծություն - Աբրահամյան, Աբրահամ (Եվրոպրինտ)
Հոդվածը նվիրված է Հայաստանի Հանրապետության իրավական համակարգի և Եվրասիական տնտեսական միության իրավունքի հարաբերակցության առանձին հիմնահարցերին: Իրականացվել է տեսական-իրավական վերլուծություն։ Միաժամանակ, ուսումնասիրության արդյունքում հեղինակը կատարել է հետեւյալ եզրահանգումները, որ՝ Եվրասիական տնտեսական միության ինտեգրման գործընթացների զարգացման որակապես նոր աստիճան ապահովելու նպատակով կարևոր խնդիր պետք է դիտարկել պետությունների սահմանադրական իրավունքի համակարգում, այդ թվում՝ սահմանադրական սկզբունքների, ինստիտուտների, Եվրասիական տնտեսական միության իրավունքի համակարգի, ինչպես նաև այդ միության իրավական ակտերի կիրառելիության և իրականացման կառուցակարգերի բնագավառում համաձայնեցված սկզբունքների սահմանումը՝ ինչը յուրաքանչյուր անդամ պետության ինքնիշխան իրավունքներից է: Ինչպես նաև հաշվի առնելով Եվրասիական տնտեսական միության իրավունքի համակարգում մասնակից պետության սահմանադրական կարգավորումների առանցքային դերակատարությունը, անհրաժեշտ է ստեղծել այդ միության և պետությունների իրավասու մարմինների փոխգործակցության կազմակերպաիրավական ձևեր և կառուցակարգեր, ինչը այդ միության գործունեության արդյունավետության ապահովման նպատակով կարող է դիտարկվել որպես կարևորագույն երաշխիք: Статья посвящена основным основополагающим вопросам соотношения правовой системы Республики Армения и права Евразийского Экономического Союза. Проведен экономическо-правовой анализ. Одновременно, по результату изучения, автор пришел к следующим выводам: что в целях обеспечения качественно новой ступени развития процессов интеграции Евразийского Экономического Союза, в качестве основной задачи нужно рассматривать координацию конституционного права государств, в том числе определение согласованных принципов, конституционных принципов, институтов, системы права Евразийского Экономического Союза, а также механизмов применения и реализации правовых актов этого союза, что является одним из суверенных прав государств-членов. А также, с учетом стержневой роли конституционных регулировок государства-члена в системе права Евразийского Экономического Союза, необходимо создавать организационно-правовые формы и механизмы компетентных органов этого союза и государств, которое для цели обеспечения эффективности функционирования этого союза, может рассматриваться как важнейшая гарантия. The article is devoted to the selected key issues of legal system of the Republic of Armenia and its relation with the law of Eurasian Economic Community. Economic-legal analysis was conducted. At the same time by the results of study an author came to the following conclusions that definition of coordinated principles should be considered as an important task in the system of constitutional law of the states, including the constitutional principles, institutes, legal system of Eurasian Economic Community, also in the field of legal acts application of the Community and the structures implementation that is the right of autocracy of each member state with a purpose to provide a qualitatively new level for integration processes development of Eurasian Economic Community. Also taking into consideration a key role of constitutional regulations of the member states in the system of Eurasian Economic Community, it’s necessary to create organizational-legal forms and structures for cooperation with the competent authorities of the Community and the states that may be considered as the most important guarantee with a purpose of efficiency provision of the Community activity.
Keywords: Իրավունք