О некоторых характерных для эпохи постмодерна способах организации и восприятия информации: К уточнению понятий - Самарчян, Александр (Եվրոպրինտ)
Повсеместное внедрение СМИ и интернета, ускорение информационного потока, привели к появлению специфических способов восприятия и обработки данных, в частности, так называемого «клипового мышления» на формирование последнего оказала влияние также иррациональная разновидность так называемого «стереотипного мышления». Вместе с тем, основной концепт постмодернизма – «ризома» с ее принципами фрагментарности и децентрации послужил источником появления особого способа организации материала (в частности при создании произведений литературы и искусства) получившем название «ризоматическое мышление». Данное исследование пытается показать, что клиповое мышление, как и иррациональная разновидность стереотипного мышления, по существу мышлением не являются, тогда как адекватное применение стереотипных методов при решении проблем может быть, хотя и с оговорками, отнесено к проявлениям рационального, в частности, понятийного мышления. Что касается ризоматического мышления, то оно является разновидностью мышления наглядно-образного․ Համատարած ներդրվող ԶԼՄ-ները և ինտերնետը, ինֆորմացիոն հոսքերի արագացումը նպաստում է տվյալների մշակման սպեցիֆիկ ձևերի ի հայտ գալու, մասնավորապես այսպես կոչված «կլիպային մտածողությանը»: Վերջինիս կայացմանը նպաստել է նաև այսպես կոչված ստերեո- տիպ մտածողության իռացիոնալ տարատեսակի ազդեցությունը: Միևնույն ժամանակ, հետմոդեռնի հիմնական հայեցակարգ հանդիսացող «ռիզոման», իրեն բնորոշ անլրիվության և հակակենտրոնացման սկզբունքներով հանդերձ, հիմք է ծառայում նյութը կազմակերպելու հատուկ եղանակների ի հայտ գալու, մասնավորապես գրականության և արվեստի բնագավառներում նմուշներ ստեղծելիս: Արվում է եզրակացություն, որ կլիպային մտածողությունը, ինչպես նաև ստերեոտիպ մտածողության իռացիոնալ տարատեսակը իրակա- նում չեն կարող անվանվել մտածողություն, մինչդեռ ստերեոտիպ մեթոդների համապատասխան կիրառումը կարելի է վերագրել ռացիոնալ, մասնավորապես հայեցակարգային մտածողության տեսակին: Ինչ վերաբերում է ռիզոմատիկ մտածողությանը, ապա այն հանդիսանում է որպես տեսողական-փոխաբերական մտածողության տարատեսակություն: The widespread incursion of mass media and the Internet and the fast growth of information flow have brought about specific modes of data perception and processing, in particular, the so-called «clip mentality.» Its emergence has also been affected by an irrational version of the so-called «stereotypical mentality.» At the same time, the key concept of post-modernism, viz. the rhizome with its principles of fragmentariness and decentration, gave rise to a specific mode of organization of material (in particular, when creating literary and art works) was termed «rhizomatic mentality.» The present study seeks to demonstrate that clip mentality as well as an irrational version of the so-called «stereotypical mentality» are not, in fact, a mentality, whereas an adequate application of stereotypical methods in problem-solving can be regarded, albeit with reservations, as a manifestation of a rational mentality, in particular, the conceptual thinking. As regards the rhizomatic mentality, it is a type of a visual-imaging mentality.
Keywords: Философия