Миграция и социальная безопасность - Аракелян, Ирина (Եվրոպրինտ)
Глобальные трансформации, происходящие в современном мире, охватили различные сферы жизни, включая, бесспорно, и проблемы социального и экономического развития. Подобные трансформационные процессы вызвали глубокие социальные и экономические последствия, которые сегодня ставят множество совершенно новых задач и выдвигают на передний план ряд жизненно важных вопросов, приобретающих драматический характер. Современный этап глобальной трансформации и перехода объективно несет в себе нестабильность и неопределенность, что представляет собой большую угрозу для всеобщего мира и безопасности. Социальная безопасность, так же, как и экономическая безопасность, в значительной степени зависит как от внутренней социальной напряженности, так и от внешних факторов. Социальная сфера не только может оказаться под воздействием различных рисков и угроз, но и сама может стать их источником, если в этой сфере возникают деструктивные процессы. Так, например, нищета, безработица, территориальное состояние рабочих мест, состояние социально-бытовой инфраструктуры и др. могут стать угрозой вынужденной миграции населения. Ժամանակակից աշխարհում տեղի ունեցող գլոբալ վերափոխումները ընդգրկել են կյանքի տարբեր ոլորտներ, այդ թվում, անկասկած, սոցիալական և տնտեսական զարգացման խնդիրները։ Նման փոխակերպման գործընթացները հանգեցրել են սոցիալական և տնտեսական հետևանքների, որոնք իրենց հերթին, բազմաթիվ, բոլորովին նոր մարտահրավերներ են առաջացնում և առաջին պլան են մղում մի շարք կենսական, դրամատիկ խնդիրներ: Գլոբալ վերափոխումների ներկա փուլն իր հետ օբյեկտիվորեն բերում է անկայունություն և անորոշություն, ինչը մեծ սպառնալիք է համաշխարհային խաղաղության և անվտանգության համար։ Սոցիալական ապահովությունը, ինչպես տնտեսական անվտանգությունը, մեծապես կախված է ինչպես ներքին սոցիալական լարվածությունից, այնպես էլ արտաքին գործոններից։ Սոցիալական ոլորտը ոչ միայն կարող է լինել տարբեր ռիսկերի ու սպառնալիքների ազդեցության ներքո, այլ ինքն էլ կարող է դառնալ դրանց աղբյուրը, եթե այս ոլորտում կործանարար գործընթացներ առաջանան։ Այսպիսով, օրինակ, աղքատությունը, գործազրկությունը, տարածքային աշխատատեղերի վիճակը, սոցիալական ենթակառուցվածքների վիճակը և այլն կարող են սպառնալիք դառնալ բնակչության հարկադիր միգրացիայի համար։ Global transformations taking place in the modern world have covered various spheres of life, including the problems of social and economic development. Such transformational processes have caused profound social and economic consequences, which today pose many completely new challenges and bring to the fore a number of vital issues that are becoming dramatic. The current stage of global transformation objectively carries with it instability and uncertainty, which is a great threat to global peace and security. Social security, just like economic security, largely depends on both internal social tension and external factors. The social sphere can not only be under the influence of various risks and threats, but it can itself become their source if destructive processes arise in this area. So, for example, poverty, unemployment, the territorial state of jobs, the state of social infrastructure, etc. can become a threat to forced migration of the population.
Keywords: Социология