Проблемы изучения армянской диаспоры - Погосян, Рима (Եվրոպրինտ)
В статье подробно рассматривается научная категория «диаспоры», истоки ее возниковения и включения в научный оборот, а также разработанные в зарубежной и русскоязычной научной литературе критерии определения этнической общности в качестве диаспоры. Приводятся основные определения этого понятия и междисциплинарный ареал его использования в различных исследованиях. На основе обозначенных теоретико-методологических подходов более подробно рассматривается «классический» пример армянской диаспоры, истоки ее формирования, распространенность в мире и количественный состав армянских общин и поселений. Հոդվածում մանրամասնորեն ուսումնասիրված են «սփյուռք» հասկացության գիտական կատեգորիան, հասկացության առաջացման և գիտական շրջանառության մեջ ներառման ակունքները, ինչպես նաև օտար և ռուսալեզու գիտական գրականության մեջ էթնիկ համայնքի որպես սփյուռք սահմանելու չափանիշները: Բերվում են նշված հասկացության հիմնական սահմանումները և տարբեր ուսումնասի- րություններում դրանց օգտագործման միջառարկայական ոլորտները: Նշված տեսական և մեթոդաբանական մոտեցումների հիման վրա մանրամասնորեն դիտարկվել է հայկական սփյուռքի «դասական» օրինակը, նրա ձևավորման, աշխարհում տարածվածության սկզբնապատճառները և հայկական համայնքների ու գաղթօջախների քանակական կազմը: In this article examines in detail the scientific category of the «diaspora», the origins of its emergence and involvment in to scientific circulation. As well as, on the bases of foreign and Russian-language scientific literature, the criteria for defining an ethnic community as a diaspora are developed. The basic definitions of this concept and the interdisciplinary area of its implementation in various studies are presented. Refering to the indicated theoretical and methodological approaches, in some more detail the «classic» example of the Armenian diaspora, the origins of its formation, spreadout in the world and the quantitative composition of Armenian communities and settlements are considered.
Keywords: Социология