Ռուսաստանի դաշնությունում հայկական սփյուռքի տնտեսական ներուժի ազդեցությունը - Թավադյան, Աշոտ (Եվրոպրինտ)
Ժամանակակից պայմաններում տարածքը չի հանդիսանում զգալի գործոն միգրացիայի համար: Մարդիկ որոշում են տեղափոխվել ելնելով երկրի կենսամակարդակից և սփյուռքի ներուժից, սոցիալական մակարդակից: Հայկական սփյուռքի ազդեցությունը գնահատող հիմնական 2 գործոնն են սփյուռքի քանակը և նրա կենսամակարդակը: Դա հիմնականում արտահայտվում է Հայաստանի և ԵԱՏՄ երկրների հետևյալ տնտեսական ցուցանիշների վրա` մեկ շնչին ընկնող ՀՆԱ, աշխատավարձի մակարդակ, գործազրկություն, արդյունաբերության մակարդակը ՀՆԱ-ում: Հայաստանի անդամակցությունը ԵԱՏՄ էապես մեծացրել է հայկական սփյուռքի ներուժի և այլ գործոնների դերը, որոնք անմիջապես ազդում են միգրացիայի և տրանսֆերտների վրա: Հաշվի առնելով ԵԱՏՄ պայմանագրի դրույթները և սոցիալ–տնտեսական ցուցանիշների տարբերությունը, ինչպես նաև համաճարագից և պատերազմից հետո ստեղծված իրավիճակը Հայաստանից միգրացիան կարող է զգալի աճել: В современных условиях расстояние не является значимым фактором для миграции. Люди планируют переезд, исходя из привлекательности страны и потенциала диаспоры, в которую переезжает мигрант, социальных связей. Основные факторы, характеризующие потенциал армянской диаспоры и влияющие на миграцию в Армении являются численность и уровень благосостояния армянской диаспоры в странах ЕАЭС. Это находит свое отражение в соотношении следующих показателей в Армении и в странах Союза: ВВП на душу населения, уровень заработной платы, безработица, уровень промышленности в ВВП. Членство Армении в ЕАЭС существенно усилило влияние потенциала армянской диаспоры и факторов. В целом сложившаяся ситуация способствует интенсификации процессов миграции. Особенно после пандемии и военной ситуации в Армении процесс оттока населения может усилиться. Distance is not a significant factor for migration in modern times. People are moveing based on the attractiveness of the country and the potential of its diaspora, and social ties. The main factors characterizing the potential of the Armenian diaspora and influencing migration in Armenia are the number and the level of well-being of the Armenian diaspora in the EAEU countries. This is reflected in the ratio of the main economic indicators in Armenia and in the countries of the Union. Armenia's membership in the EAEU has significantly increased the influence of the potential of the Armenian diaspora. In general, the current situation contributes to the intensification of migration processes. The process of population migration may intensify especially after the pandemic and the military situation in Armenia.
Keywords: Սոցիոլոգիա