Իշխանություն-հասարակություն փոխհարաբերությունները համաճարակի արտակարգ պայմաններում - Պողոսյան, Ռիմմա (Եվրոպրինտ)
Ժամանակակից ժողովրդավարական պետությունում իշխանական ինստիտուտների և հասարակության միջև փոխհարաբերությունները բազմազան բնույթ են կրում, որոնց որոշակի մասը կարգավորվում են գործող ազգային օրենսդրությամբ: Վերջին տասը տարիների մեր սոցիոլոգիական ուսումնասիրությունների համաձայն, այդ հարաբերությունները գտնվում էին նախնական զարգացման փուլում և, որպես կանոն, նախորդ ավտորիտար-հրամայական կառավարման ոճի ազդեցության տակ: Կորոնովիրուսի համաճարակի և երկրում 2020 թ. մարտի 16-ին կառավարության կողմից հաստատված արտակարգ իրավիճակի համատեքստում այդ հարաբերությունները ստացան լրացուցիչ սահմանափակումներ, որոնք գործնականում արգելում են լայն սոցիալական ակտիվության և քաղաքացիական նախաձեռնության բոլոր տեսակի դրսևորումները: Այսպիսով, Հայաստանում COVID-19 վարակի աննախադեպ տարածման պայմաններում պետության և հասարակության կողմից համաճարակը հաղթահարելու պայքարը, միևնույն ժամանակ, նշանակում է պայքար հասարակության կորսված քաղաքացիական ազատությունների վերականգնման և սոցիալական ակտիվ հատվածի սահմանադրական իրավունքների վերականգնման համար: Взаимоотношения между институтами власти и обществом в современном демократическом государстве носят многообразный характер, определенная часть которых регламентирована действующим национальным законодательством. Согласно нашим социологическим исследованиям последних десяти лет эти взаимоотношения находились на стадии первоначального развития и как правило носили отпечаток прежнего авторитарно-командного стиля управления. В условиях коронавирусной пандемии и введенных в стране правительством 16 марта 2020 года чрезвычайного положения эти взаимоотношения оказались под дополнительными ограничениями, которые практически запрещают всяческие проявления социальной активности и гражданской инициативы. Таким образом, в условиях беспрецедентного распространения в Армении COVID-19 инфекции, борьба государства и общества по преодолению пандемии, одновременно означает борьбу ее социально активной части за возвращение утраченных обществом гражданских свобод и конституционных прав. The relationship between the institutions of power and society in a modern democratic state are diverse. A certain part of these relations are regulated by the current national legislation. According to the our sociological studies of last ten years, these relationships were at the stage of initial development and, as a rule, bore the imprint of the previous authoritarian-command style of management. In the context of the coronovirus pandemic and the emergency conditions introduced by the Armenian Government in the country on March 16, 2020, these relation were under the additional restrictions, that practically prohibit all manifestations of social activity and civic initiative. Thus, in the conditions of the unprecedented spread of COVID-19 infection in Armenia, the struggle of the state and society to overcome the pandemic, at the same time means the struggle for the return of the civil liberties and constitutional rights of the socially active part of society has lost.
Keywords: Սոցիոլոգիա