Социальная память о войне в живой истории народа - Погосян, Геворк (Եվրոպրինտ)
Празднуя 75-летие Великой Победы во Второй Мировой Войне мы с гордостью вспоминаем поистине неоценимый вклад армянского народа в борьбе над фашизмом. Армяне всего мира объединили свои усилия в этой войне и героически сражались на всех фронтах против немецких захватчиков от Волги до Эльбы. Тысячи сыновей армянского народа сложили свои головы ради этой исторической победы. Тысячи вернулись с фронта с орденами и медалями героев, сотни заслужили звания генералов и адмиралов. Среди них было четыре маршала Советского Союза и один адмирал флота. Беспримерный подвиг армян во время войны был высоко оценен не только в Советском Союзе, но также во Франции, Италии, США, Болгарии, Венгрии, Польше и Румынии. В Армении наверное не найдется ни одной семьи, в которой бы не хранили память об участниках Великой Отечественной Войны. Для многих память о войне – это семейная память, это память об отцах и дедах, о близких родственниках, которые сражались на фронте. Народ помнит, чтит и преклоняемся перед ратным подвигом своих отцов и дедов, перед самоотверженным трудом матерей и сестер в тылу на оборонных заводах. Великая победа навсегда закреплена в социальной памяти народа и фактически олицетворяет собой живую историю. Эту историю невозможно редактировать, сокращать, искажать или извращать в угоду сиюминутным политическим настроениям. Ее невозможно ни стереть, ни заштриховать. В этом смысле нашему поколению выпала особая честь – сохранить и сберечь память о великой победе народа. Миссия нашего поколения, поколения потомков героев войны, состоит в том, чтобы защитить истинную память о великой победе от лжецов и предателей, как наши отцы и деды защищали родину от полчища вражеских завоевателей. Նշելով Երկրորդ աշխարհամարտում Մեծ հաղթանակի 75-ամյակը, մենք հպարտությամբ ենք հիշատակում հայ ժողովրդի իսկապես անգնահատելի ներդրումը ֆաշիզմի դեմ պայքարում: Ամբողջ աշխարհի հայերը միավորեցին իրենց ուժերն այս պատերազմում և հերոսաբար կռվեցին գերմանացի զավթիչների դեմ բոլոր ճակատներում՝ Վոլգայից մինչև Էլբա: Հայ ժողովրդի հազարավոր որդիներ իրենց գլուխը դրեցին այս պատմական հաղթանակի համար: Հազարները վերադարձան ճակատամարտից շքանշաններով ու մեդալներով, հարյուրավորները գեներալների և ծովակալների կոչումներ ստացան: Դրանց թվում էին Խորհրդային Միության չորս մարշալներն և նավատորմի մեկ ծովակալը: Պատերազմի ժամանակ հայերի աննախադեպ սխրագործությունը բարձր է գնահատվել ոչ միայն Խորհրդային Միությունում, այլև Ֆրանսիայում, Իտալիայում, ԱՄՆ-ում, Բուլղարիայում, Հունգարիայում, Լեհաստանում և Ռումինիայում: Հայաստանում, հավանաբար, չի գտնվի մեկ ընտանիք, որում չի պահպանվում Հայրենական Մեծ Պատերազմի մասնակիցների հիշատակը: Շատերի համար պատերազմի հիշողությունը ընտանեկան հիշողություն է, դա իրենց հայրերի և պապերի հիշատակն է, մոտ հարազատների հիշատակն, ովքեր կռվել են ռազմաճակատում: Ժողովուրդը պատվով է հիշում ու երկրպագում իրենց հայրերի և պապերի մարտական սխրագործությունը, թիկունքում ռազմական գործարաններում իրենց մայրերի և քույրերի անձնուրաց աշխատանքը: Մեծ հաղթանակը հավերժ ամրագրված է մարդկանց սոցիալական հիշողության մեջ և իրականում մարմնավորում է կենդանի պատմությունը: Այս պատմությունը հնարավոր չի խմբագրվել, կրճատվել, աղավաղվել կամ այլասեռել` ի օգուտ տվյալ պահի քաղաքական տրամադրությունների: Այն ոչ կարելի է ջնջել, ոչ էլ ստվերել: Այս իմաստով մեր սերունդը հատուկ առաքինություն ունի` պատվով պահել ու պահպանել ժողովրդի մեծ հաղթանակի հիշատակը: Մեր սերնդի, որպես պատերազմի հերոսների ժառանգի առաքինությունն է՝ պաշտպանել մեծ հաղթանակի իրական հիշողությունը ստախոսներից և դավաճաններից, ինչպես որ մեր հայրերն ու պապերը պաշտպանեցին մեր հայրենիքը թշնամու զավթիչներից: Celebrating the 75th anniversary of the Great Victory in World War II, we are proud to recall the truly invaluable contribution of the Armenian people to the struggle against the fascism. The Armenians of the whole world joined forces in this war and heroically fought on the all fronts against the German invaders from the Volga to the Elbe. Thousands of sons of the Armenian people laid their heads for this historic victory. Thousands returned from the front with orders and medals of heroes, hundreds earned the rank of general and admiral. Among them were four Marshals of the Soviet Union and one navy Admiral. The unprecedented feat of Armenians during the war was highly appreciated not only in the Soviet Union, but also in France, Italy, USA, Bulgaria, Hungary, Poland and Romania. In Armenia, probably there will not be a single family in which the memory of the participants of the Great Patriotic War would not be kept. For many, the memory of the war is a family memory, it is the memory of fathers and grandfathers, of close relatives who fought at the front. The people remember, honor and worship the feat of arms of their fathers and grandfathers, the selfless labor of mothers and sisters in the rear in defense plants. The great victory is forever fixed in the social memory of the people and actually embodies a living history. This story cannot be edited, reduced or distorted for the sake of instant political sentiments. This memory can neither be erased nor shaded. In this sense, our generation has a special honor to preserve and keep the memory of the Great Victory of the people. The mission of our generation, the generation of descendants of war heroes, is to protect the true memory of the Great Victory from liars and traitors, as our fathers and grandfathers defended their homeland from a horde of enemy conquerors.
Keywords: Սոցիոլոգիա