Ваграм Рабуни о возникновении царства и царской власти - Мирумян, Карлен (Եվրոպրինտ)
Статья посвящена исследованию взглядов Ваграма Рабуни на проблему возникновения царства и царской власти, которая являлась одной из стержневых в средневековой политико-правовой мысли. В статье показано, что в отличие от большинства средневековых мыслителей он отвергает божественное происхождение царства (государства) и царской власти, считая их следствием грехопадения человека и отклонения людей от божественных законов. Рабуни формулирует основные нравственные добродетели царя и князей, необходимых для справедливого управления государством и народом. Հոդվածը նվիրված է Վահրամ Րաբունու թագավորության (պետության) և թագավորի իշխանության ծագման խնդրի լուսաբանմանը, որը միջնադարի իրավաքաղաքական մտքի առանցքային խնդիրներից էր: Հոդվածում ցույց է տրվում, որ ի տարբերություն միջնադարյան մտածողների մեծամասնության, նա հերքում է պետության և թագավորի իշխանության աստվածային ծագման հիմնադրույթը, դրանք համարելով մարդու մեղսագործության և աստվածային օրենքներից մարդկանց շեղման հետևանք: Րաբունին ձևակերպում է թագավորի և իշխանների հիմնական բարոյական առաքինությունները, որոնք անհրաժեշտ են պետությունը և ժողովուրդը կառավարելու համար։ The article is dedicated to Vagram Rabuni views on the problem of the emergence of kingdom and kingdom power, which took place in the medieval political and legal thought. In the article it is shown that, in contrast to the most of medieval thinkers, Rabuni rejects the divine origin of the kingdom (state) and royal power, considering them a consequence of the fall of man and the deviation of people from divine laws. Rabuni formulates the basic moral virtues of the king and princes necessary for the just administration of the state and people.
Keywords: Философия