Մեծ Հայքի կազմավորման հոբելյանին ընդառաջ - Առաքելյան, Հրանտ; Վարդանյան, Սուսան (Եվրոպրինտ)
Մ.թ.ա. 321 թվականն ընդունված է համարել հետագայում Մեծ Հայք կոչվող Արարատյան անկախ թագավորության վերջնականորեն պատմական արենայում հաստատվելու ժամանակաշրջանը: Եթե այդ թվականն ընդունենք իբրև ելակետ, կտեսնենք, որ 2029 թվականին կլրանա հայկական պատմության ամենափայլուն ժամանակահատվածներից մեկի 2350-ամյակը: Առօրյա հոգսերի մեջ չի կարելի մոռանալ նաև վեհ նպատակների մասին և հարցն այն է, թե այդ նշանակալի հոբելյանն ուզում ենք արդյոք տոնել ըստ պատշաճի: Դա ոչ միայն հարգանքի տուրք է մեր նախնիներին, այլև ժամանակակից աշխարհում մեր ազգային «ես»-ի, մեր պատմական ժառանգության հաստատումն ու նաև վերահսկողությունը դրա նկատմամբ, այն, ինչը ոմանք փորձում են նվազեցնել, անտեսել, յուրացնել: Բազմաթիվ տեսանկյուններից մեծ նշանակություն կունենա Մեծ Հայքի պատմական ավերակներից մեկի, օրինակ՝ Արտաշատի կամ մեկ այլնի մոտ ստեղծել Մեծ Հայքի հինգ մայրաքաղաքների ճարտարապետական ընդհանրացված տեսքը վերարտադրող քաղաքի թեկուզև մի փոքրիկ պատկեր: 321 год до н. э. принято считать датой окончательного утверждения на исторической арене независимого Айраратского царства, больше известного под более поздним названием “Великая Армения”. Взяв дату 321 год до н. э. в качестве отправной, получим, что в 2029 году исполнится 2350 лет с момента создания самого, пожалуй, блистательного века армянской истории. За повседневной суетой не следует забывать о великих целях и вопрос в том, собираемся ли мы праздновать славный юбилей на должном уровне. Это не просто дань уважения предкам, но также утверждение своего национального “Я” в современном мире, фиксация и контроль над своим историческим наследием, которое кое-кто пытается умалять, замалчивать и присваивать. Со многих точек зрения огромное значение имело бы возведение возле одной из исторических руин Великой Армении, например Арташата, хотя бы небольшого города “под старину”, воспроизводящего обобщённый архитектурный облик столиц Великой Армении. 321 BC is considered to be the date of the final approval on the historical arena of the independent Airarat kingdom, better known under the later name “Great Armenia”. Taking the date 321 BC аs a starting point, we get that in 2029 have passed 2350 years since the creation of the most brilliant century of Armenian history. In the hustle and bustle of everyday life, one should not forget about great goals and the question is whether we are going to celebrate a glorious anniversary at the proper level. This is not just a tribute to the ancestors, but also the assertion of our national "I" in the modern world, fixation and control over their historical heritage, which some are trying to belittle, suppress and appropriate. From many points of view, it would be of great importance to erect, near one of the historical ruins of Great Armenia, for example Artashat, at least a small “antique” town, reproducing the generalized architectural appearance of the capitals of Great Armenia. Key words: 321 B.C., Great
Keywords: Փիլիսոփայություն