Այսրկովկաս (Հարավային Կովկաս)՝ չինական քաղաքականության թատերաբեմը. Առկա իրավիճակը և հեռանկնարները - Անանյան, Լիաննա (Եվրոպրինտ)
Հետազոտությունը նվիրված է Անդրկովկասում Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության քաղաքական շահերին։ Հատկապես հետազոտության առարկա է եղել ՉԺՀ-ի քաղաքական և տնտեսական մեթոդաբանության մեկնաբանումը, այդ կովկասյան տարածաշրջանի անվանման ճշգրտումը: Համեմատություններ են արվել այս տարածաշրջանում ԱՄՆ-ի, Ռուսաստանի և Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության ներկայության միջև։ Հոդվածը կենտրոնանում է տարածաշրջանում Կոնֆուցիուսի ինստիտուտների ձեւավորման, զարգացման վրա: Ներկայացվել են չինական «փափուկ ուժի» իրականացման հիմնական նպատակները, առավելությունները, ռեսուրսները, ֆինանսավորման աղբյուրները և թիրախային խմբերը։ Հոդվածում նաև ամփոփ ներկայցվում են «Մեկ գոտի՝ մեկ ճանապարհ» թեման և Կոնֆուցիոսի անվան Խաղաղության մրցանակը: Исследование посвящено политическим интересам Китайской Народной Республики в Закавказье. Особенно предметом исследования была интерпретация политической и экономической методологии КНР, уточнение названия этого кавказского региона. Были сделаны сравнения между присутствием США, России и Китайской Народной Республики в этом регионе. В этой статье основное внимание уделяется формированию, развитию институтов Конфуция в регионе. Были представлены основные цели, преимущества, ресурсы, источники финансирования и целевые группы реализации китайской “мягкой силы”. В статье также кратко затрагиваются тема “Один пояс - один путь” и Премия мира имени Конфуция. The research is devoted to the political interests of the People's Republic of China in the Caucasus. Especially the subject of research is the interpretation of the political and economic methodology of the PRC, clarification of the name of this Caucasian region. Comparisons were made between the methodologies of presence of the United States, Russia and the People's Republic of China in this region. This article focuses on the formation, development of Confucius institutions in the region. The main goals, advantages, resources, sources of financing and target groups for the implementation of Chinese “soft power” were presented. The article also briefly touches thems about “One belt One Road“ and the Confucius Peace Prize.
Keywords: Քաղաքագիտություն