Հանքային տեխնածին առաջացումներից սիլիցիումի երկօքսիդի ստացման և մետաղների տարանջատման տեխնոլոգիական հնարավորության հետազոտությունը - Հայրապետյան, Ս. Գ.; Մարտիրոսյան, Ն. Վ.; Ավետիսյան, Գ. Ա.; Սասունցյան, Մ. Է. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ներկայացվել է քիմիական փոխազդիչների նկատմամբ կայուն հանքային տեխնածին առաջացումներից տեխնիկական նշանակությամբ սիլիցիումի երկօքսիդի և մետաղական խտանյութերի ստացման համակցված՝ հրահիդրոմետալուրգիական տեխնոլոգիական եղանակը: Տեխնածին առաջացումների մշակումներով նախապատրաստված հումքը հալվում է համակցված փոխազդիչների հետ, որից հետո հալույթը տարրալուծվում է աղաթթվի ջրային լուծույթով` դոնդողանյութի պայմաններում: Վերականգնված սիլիկաթթուն տարրալուծվում է աղաթթվի թույլ ջրային լուծույթով խառնուրդները հեռացնելու նպատակով, իսկ սիլիցիումի երկօքսիդի վերափոխելու համար ջերմամշակվում է մթնոլորտային օդի պայմաններում: Գործընթացի արդյունքում տեխնածին առաջացումների մեջ պարունակվող մետաղները տարանջատվում են որպես պինդ և հեղուկ խտանյութեր: Показан комбинированный пирогидрометаллургический способ получения диоксида кремния технического назначения и концентратов металлов из рудных техногенных образований, устойчивых к химическим реагентам. Плавка сырья, подготовленного обработкой техногенных образований, осуществляется комбинированными реагентами, после чего расплав выщелачивается водным раствором соляной кислоты в гелеобразных условиях. Восстановленная кремнекислота с целью удаления примесей выщелачивается слабым водным раствором соляной кислоты, а для превращения в диоксид кремния подвергается термообработке в условиях атмосферного воздуха. В результате металлы, содержащиеся в техногенных образованиях, разделяются на твердые и жидкие концентраты. A combined pyro-hydrometallurgical technological method for obtaining silicon dioxide of. technical purpose and metal concentrates from technogenic ore formations resistant to chemical reagents is shown. The smelting of the raw materials prepared for the processing of technogenic formations is carried out by combined reagents, after which the melt formed is leached with an aqueous solution of hydrochloric acid under gel-like conditions. The reduced silicic acid is leached with a weak aqueous solution of hydrochloric acid in order to remove impurities, and to be converted into silicon dioxide, it is subjected to heat treatment in atmospheric air. As a result of the process, the metals contained in technogenic formations are divided into solid and liquid concentrates.
Keywords: Նյութագիտություն