Հայկական քաղաքակրթության աշխարհագրական հիմքերը - Ներսիսյան, Արմեն (Եվրոպրինտ)
Հոդվածում քննարկվել է Հայկական քաղաքակրթության ինքնատիպության հիմնախնդիրը: Վերջինիս համար հիմք է ընդունվել մեր կողմից նախորդիվ առաջարկած «Քաղաքակրթությունների աշխարհագրության»8 նոր տեսության մոտեցումները: Հետազոտության արդյունքների ստացման համար կիրառվել են համագիտական մեթոդներ, որոնց անհրաժեշտությունը բխում է «Քաղաքակրթություն» կատեգորիայի համագիտական բովանդակությունից: Հետազոտության արդյունքում բացահայտվել են Հայկական քաղաքակրթության համակարգաստեղծ այն բաղադրիչները, որոնք անհրաժեշտ են համակեցությունը լոկալ քաղաքակրթական մակարդակի հասնելու համար: Դրանք նախ ներկայացված են մեկ տեսական հարթության մեջ՝ որպես ընդհանուր աշխարհագրական հիմք, այնուհետև բացահայտված է յուրաքանչյուրի ինքնատիպությունն առանձին-առանձին: Եզրակացությունների գործնական կիրառումը հնարավորություն կտա ձևավորել այդ բաղադրիչների ինքնատիպության պահպանման համար անհրաժեշտ կենսամիջավայրը, որն անհրաժեշտ է սեփական համակեցության ներուժը լիարժեք իրացնելու համար: В статье рассматривается проблема самобытности армянской цивилизации, за основу которой были приняты предложенные нами ранее подходы к новой теории “Географии цивилизаций”. В результате исследования были выявлены те системообразующие компоненты армянской цивилизации, которые необходимы для достижения локального цивилизационного уровня. Практическое применение выводов позволит сформировать жизненную среду, необходимую для сохранения самобытности этих компонентов, необходимую для полноценной реализации потенциала собственного сосуществования. The article discussed the issue of the identity of Armenian civilization, which was based on the approaches we had proposed earlier to the new theory of "Geography of Civilizations". The study revealed those systemically important components of Armenian civilization that are necessary to reach the local civilizational level. The practical application of the conclusions will create the life environment necessary to preserve the identity of these components, necessary for the full realization of the potential of own coexistence.
Keywords: Քաղաքագիտություն