Ռենիումով լեգիրված մարտենսիտային ծերացող փոշեպողպատների ստացման տեխնոլոգիայի մշակումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Սիմոնյան, Վ. Ա.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Աղբալյան, Ա. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ժամանակակից մետալուրգիայի և նյութագիտության առաջնային ուղղություններից մեկը ֆունկցիոնալ հատկություններով նոր պողպատների, համաձուլվածքների և կոմպոզիտային նյութերի ստեղծումն է, որոնք օգտագործվում են տրանսպորտային տեխնիկայում, ատոմային էներգետիկայում, ռազմական արդյունաբերությունում և այլուր: Մշակվել է Հայաստանի Հանրապետությունում արտադրվող ռենիում պարունակող մոլիբդենիտային խտանյութերից ամոնիումի պերռենատի ստացման ժամանակակից տեխնոլոգիա: Բացահայտվել է Fe2O3–NiO–CoO–MoO3 օքսիդային համակարգում ընթացող ֆերիտացման գործընթացի մեխանիզմը և կինետիկան, որի արդյունքում մշակվել է [Ni1-x, Cox](Fe1-x,Mox)2O4 բարդ օքսիդի սինթեզման տեխնոլոգիա, ինչպես նաև բացահայտվել են սինթեզված բարդ օքսիդի և ամոնիումի պերռենատից (NH4ReO4) պատրաստված բովախառնուրդի վերականգնման մեխանիզմն ու կինետիկան: Ցույց է տրված, որ ռենիումը, լինելով շատ ակտիվ մետաղ և լուծվելով Fe-Ni-Co-Mo համակարգում, առաջացնում է պինդ լուծույթներ և ռենիումի միջմետաղական միացություններ՝ բարձրացնելով փոշեպողպատի ամրությունը, կարծրությունը, հարվածային մածուցիկությունը, ջերմակայունությունը, կոռոզիակայունությունը և սառնաբեկունությունը: Одним из основных направлений современной металлургии и материаловедения является создание новых сталей, сплавов и композиционных материалов с функциональными свойствами, которые используются в транспортной технике, атомной энергетике, военной промышленности и т.д. Разработана современная технология получения перрената аммония из молибденитовых концентратов, содержащих рений производства Республики Армения. Выявлены механизм и кинетика процесса ферритизации в оксидной системе Fe2O3–NiO–CoO–MoO3, в результате чего разработана технология синтеза комплексного оксида [Ni1-x, Cox](Fe1-x, Mox)2O4, а также выявлены механизм и кинетика восстановления смеси, приготовленной из синтезированного комплексного оксида и перрената аммония (NH4ReO4). Показано, что рений, являясь очень активным металлом и растворяясь в системе Fe-Ni-Co-Mo, образует твердые растворы и интерметаллиды рения, повышая прочность, твердость, ударную вязкость, жаростойкость, коррозионную стойкость и хладноломкость порошковой стали. One of the main trends of modern metallurgy and material science is the creation of new steels, alloys and composite materials with functional properties used in transport technology, nuclear energetics, military industry, etc. A modern technology for obtaining ammonium perrhenate from molybdenite concentrates containing rhenium produced in Republic of Armenia has been developed. The mechanism and kinetics of the ferritization process in the Fe2O3–NiO–CoO–MoO3 oxide system are revealed, as a result of which a technology for the synthesis of complex oxide [Ni1-x,Cox](Fe1-x,Mox)2O4 is developed. Also, the mechanism and kinetics of recovery of the mixture, prepared from synthesized complex oxide and ammonium perrhenate (NH4ReO4) is revealed. It is shown that rhenium, being a very active metal and dissolving in the Fe-Ni-Co-Mo system, forms solid solutions and rhenium intermetallides, increasing the strength, hardness, impact strength, heat resistance, corrosion resistance and frost resistance of the powder steel.
Keywords: Մետալուրգիա