Հարթ լարվածային վիճակում ուղղանկյուն նմուշների կորզանման գործընթացի հետազոտումը տարբեր հպակային շփման պայմաններում - Պետրոսյան, Գ. Լ.; Դավթյան, Ա. Հ.; Կեսոյան, Գ. Ռ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Հարթ լարվածային վիճակում վերլուծական մեթոդով հետազոտվել են սեպաձև մամլամայրում ուղղանկյուն հատույթով նմուշի կորզանման գործընթացի լարվածային վիճակի բաղադրիչները տարբեր հպակային շփման պայմաններում։ Օգտագործվել է բարակ հատույթների մեթոդը, ըստ որի ստացվել են լարվածային վիճակի կորզանող և ձևավորող լարումների բանաձևերը, որոնք չափազուրկ տեսքով կիրառելի են և՛ հոծ, և՛ եռակալված նյութերի դեպքում։ Թվային հաշվարկի միջոցով իրականացվել է նաև հարթ լարվածային և դեֆորմացիոն վիճակների խնդիրների համեմատական վերլուծություն։ В плоском напряженном состоянии аналитическим методом исследованы компоненты напряженного состояния процесса волочения образца прямоугольного сечения в клиновидной матрице при различных условиях контактного трения. Используя метод тонких сечений, получены формулы напряжений волочения и формирующих напряжений напряженного состояния, которые в безразмерном виде применимы как для сплошных, так и для спеченных материалов. С помощью численного расчета проведен сравнительный анализ задач плоского напряженного состояния и плоского деформированного состояния. In the flat stress state, the components of the stress state of the drawing process of a rectangular cross-section sample in a wedge-shaped die under various conditions of contact friction are analytically investigated. Using the method of thin sections, formulas of drawing stresses and forming stresses of the stress state are obtained, which, in the dimensionless form, are applicable for both solid and sintered materials.With the help of numerical calculation, a comparative analysis of the problems of a flat stress state with a flat deformation state is also carried out.
Keywords: Մեքենաշինություն