Ալտերմոդեռնիզմի հայեցակարգը - Արզումանյան, Սվետլանա (Եվրոպրինտ)
The article presents the concept of altermodernism, which is perceived as a synthesis of modernism and postmodernism. In his theory, Burrio applies complex concepts - global perception, cultural nomadism, creolization, etc. He tries to explain that freely moving across the Earth and acquiring the ability to perceive and explore the global landscape and secrets of world history in a new way, the artist also faces a serious problem of attitudes towards his identity and his roots. Although the concept of altermodernism is not yet fully understood, it raises important questions for the modern person. In particular, it is trying to adequately present the nature of modern culture, to identify new opportunities for creativity for the artist, to form situations that help overcome feelings of alienation between people and lead to their unification. В статье представлена концепция альтермодернизма, которая воспринимается как синтез модернизма и постмодернизма. В своей теории Буррио применяет сложные понятия - глобальное восприятие, культурный номадизм, креолизация и т.д. С их помощью он пытается объяснить, что свободно перемещаясь по территории Земли и приобретая способность всегда по-новому воспринимать и изучать глобальный ландшафт и тайны мировой истории, художник также сталкивается с серьёзной проблемой отношения к идентичности, к своим корням. Хотя концепция альтермодернизма еще не полностью понята, она поднимает важные для современного человека вопросы. В частности, пытается адекватно представить характер современной культуры, выявить, открываемые перед художником новые возможности для творчества, сформировать ситуации, способствующие преодолению чувства отчуждения между людьми и ведущие к их объединению. Հոդվածում ներկայացվում է ալտերմոդեռնիզմի հայեցակարգը, որն ընկալվում է իբրև մոդեռնիզմի և հետմոդեռնիզմի համադրություն: Իր տեսության մեջ Բուրրիոն կիրառում է բարդ հասկացություններ՝ գլոբալացված ընկալում, մշակութային նոմադիզմ, կրեոլիզացիա և այլն: Նրանց միջոցով նա փորձում է բացատրել, որ երկրի տարածքով ազատ տեղաշարժվելու և գլոբալ լանդշաֆտը և պատմության գաղտնիքները միշտ նորովի ընկալելու ու հետազոտելու ընթացքում, արվեստագետը բախվում է նաև իր ինքնությանն ու արմատներին վերաբերող լուրջ խնդրի հետ: Չնայած, որ ալտերմոդեռնիզմի հայեցակարգը դեռևս լրիվ պարզաբանված չէ, այն բարձրացնում է մարդու համար կարևոր հարցեր: Մասնավորապես՝ փորձում է համարժեքորեն արտացոլել արդի մշակույթի բնույթը, բացահայտել արվեստագետի առջև բացվող ստեղծագործելու նոր հնարավորությունները, ձևավորել իրավիճակներ՝ մարդկանց օտարումը հաղթահարելու և նրանց միավորելու համար:
Keywords: Փիլիսոփայություն