Օբյեկտի ռելիեֆային հեռանկարի կառուցման ալգորիթմը - Բակունց, Մ. Գ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Բոլոր տիպի հեռանկարների կառուցման հիմքում դրված է «կենտրոնական պրոյեկտում» կոչվող երկրաչափական արտապատկերումը, որը փոխմիարժեք համապատասխանություն է ստեղծում եռաչափ օբյեկտի (բնօրինակի) և նրա հարթ կերպարի (մոդելի) միջև: Սա հիմնավորվում է նրանով, որ մարդու տարածական տեսողական ընկալումը կատարվում է նրա աչքի ցանցաթաղանթի վրա այդ տարածության օբյեկտներից անդրադարձված լույսային ճառագայթների ազդեցությամբ ստեղծվող տեսքերի միջոցով: ՈՒստի իրականությանն ավելի մոտ է այն ընդունելությունը, որ օբյեկտներից անդրադարձված ճառագայթները հավաքվում են աչքի մի կետում: Հետևաբար՝ կենտրոնական պրոյեկտման մեթոդը, որի դեպքում պրոյեկտումը կատարվում է մեկ կետով (պրոյեկտման կենտրոնով) անցող ճառագայթների միջոցով, թույլ է տալիս կառուցել բնական տեսողական ընկալմանը բավականին մոտ հարթ կերպարներ (մոդելներ): В основе построения всех видов перспективы лежит геометрическое представление, называемое ″центральной проекцией″, которое создает равноправное соответствие между трехмерным объектом (оригиналом) и его плоским изображением (макетом). Это обосновывается тем, что зрительное восприятие пространства человеком осуществляется с помощью образов, создаваемых воздействием на сетчатку глаза световых лучей, отраженных от находящихся в этом пространстве предметов. Поэтому утверждение, что лучи, отраженные от предметов, собираются в одной точке глаза, ближе к действительности. Метод центральной проекции, при котором проекция осуществляется с помощью лучей, проходящих через одну точку (центр проекции), позволяет строить плоские фигуры (модели), достаточно близкие к естественному зрительному восприятию. At the basis of construction of all types of perspectives, lies a geometric representation called "central projection", which creates an equivalent correspondence between a threedimensional object (the original) and its flat image (the model). This is justified by the fact that a person's visual perception of space is made up with the help of images created by the impact of light rays reflected from objects in that space on the retina of his eye. Therefore, it is closer to reality to accept that the rays reflected from objects are collected at one point of the eye. The central projection method, in which the projection is performed with the help of rays passing through one point (projection center), allows building flat figures (models) quite close to natural visual perception.
Keywords: Հաշվողական տեխնիկա և ինֆորմատիկա