Էկոլոգիապես անվտանգ ՋԷԿ-երում ածխածնի երկօքսիդի արտանետումների նվազեցման տեխնոլոգիական լուծումների ուսումնասիրություն - Մարուխյան, Ո. Զ.; Էլբակյան, Ս. Հ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Իրականացվել է էկոլոգիապես անվտանգ ՋԷԿ-երում ածխածնի երկօքսիդի արտանետումների նվազեցման միջոցառումների ուսմնասիրություն: Հաշվարկվել են տարբեր բաղադրամասային կազմով սինթեզ գազերի այրման դեպքում առաջացող ածխածնի երկօքսիդի գումարային և մեմբրանային մեթոդով որսման դեպքում մթնոլորտ արտանետվող քանակությունները: Հաշվի առնելով CO2-ի որսման համար պահանջվող ծախսերը և քվոտների իրացումից ստացված լրացուցիչ եկամուտը՝ գնահատվել է տարեկան տնտեսական արդյունավետությունը: Проведено исследование мероприятий по снижению выбросов углекислого газа на экологически безопасных теплоэлектростанциях (ТЭС). Рассчитано общее количество диоксида углерода, образующегося при сжигании синтез-газов различного состава и количества, выбрасываемых в атмосферу при улавливании диоксида углерода мембранным методом. С учетом затрат, необходимых для улавливания СО2, и дополнительного дохода от продажи квот оценена величина годового экономического эффекта. A study of measures to reduce carbon dioxide emissions in ecologically safe thermal power plants has been carried out. The total amount of carbon dioxide generated during the combustion of synthesis-gases of various compositions and amounts emitted into the atmosphere when carbon dioxide is captured by the membrane method is calculated. Taking into account the costs required to capture CO2, and the additional income from the sale of quotas, the value of the annual economic effect is estimated.
Keywords: Էներգետիկա