О семействе Boraginaceae флоры Армении - Оганезова, Г. Г. (Армянское ботаническое общество)
Для ряда видов бурачниковых установлены новые местонахождения. Рекомендуется включить в новое издание Красной книги Армении (растения) редкий вид Tournefortia sibirica L., отмеченный только для Мегринского флористического района. Обзор некоторых особенностей макроморфологии бурачниковых Армении выявил перспективность изучения их адаптивных признаков в условиях Армянского нагорья. Несмотря на сравнительно умеренную представленность этого семейства в Армении, основные векторы его адаптивной эволюции здесь четко выявляются. New localities have been established for a number of borage species. It is recommended to include in the new edition of the Red Book of Armenia (plants) the rare species Tournefortia sibirica L., noted only for the Meghri floristic region. A review of some features of the macro-morphology of borage in Armenia revealed the prospects of studying their adaptive traits in the conditions of the Armenian Highlands. Despite the relatively moderate representation of this family in Armenia, the main vectors of its adaptive evolution are clearly identified here. Նոր տեղամասեր են հաստատվել մի շարք գողտրիկազգիների տեսակների համար: Հայաստանի Կարմիր գրքի նոր հրատարակության մեջ (բույսեր) խորհուրդ է տրվում ընդգրկել միայն Մեղրու ֆլորիստիկական շրջանի համար նշվող Tournefortia sibirica L., հազվագյուտ տեսակը։ Հայաստանում գողտրիկազգիների մակրոմորֆոլոգիայի որոշ առանձնահատկությունների վերանայումը բացահայտեց Հայկական լեռնաշխարհի պայմաններում նրանց հարմարվողական հատկանիշների ուսումնասիրության հեռանկարները։ Չնայած Հայաստանում այս ընտանիքի համեմատաբար չափավոր ներկայացվածությանը, այստեղ հստակորեն բացահայտված են նրա հարմարվողական էվոլյուցիայի հիմնական վեկտորները
Keywords: Ботаника