The Armenian in the Czech Republic - Mezhlumyan, Marta (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Չեխիայի հայկական համայնքը երիտասարդ է: Առաջին հայերը Չեխիա են ժամանել 1990-ականների սկզբին՝ Խորհրդային Միության փլուզումից հետո։ Հայերը կարողացել են արագ և հաջող ինտեգրվել չեխ հասարակության մեջ, և ժամանակի ընթացքում նրանց թիվը աճել է՝ համալրվելով նոր տեղափոխված հայերով: Հայկական համայնքի ընդարձակման ցուցանիշներն են՝ Կիրակնօրյա դպրոցի բացումը, խաչքարի կառուցումը, հայկական հոգեւոր արարողությունները, Պրահայում դեսպանատան առկայությունը, հայկական ռեստորանների առկայությունը, ինչպես նաև հայկական սննդի արտադրանքի վաճառքը՝ մանրածախ առևտրի և առցանց խանութների միջոցով: Армянская община в Чешской Республике является сравнительно молодой. Армяне обосновались в Чехии в начале 1990-х годов, после распада Советского Союза. Армяне быстро и хорошо интегрировались в чешское общество. Со временем армянская община расширилась за счет миграции все большего числа армян. Свидетельством роста армянской общины стали воскресные школы, возведение хачкаров, наличие армянских религиозных служб, а также посольства в Праге, функционирование армянских ресторанов и продажа армянских продуктов в розничных и в интернет-магазинах. Сказанное свидетельствует об интеграции армян в чешское общество.
Keywords: History