Assistance of Syrian Armenians to their Lebanese Compatriots During the Second Civil War (1975–1979) - Fishenkjian, Ani (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ապտուլ Համիտ 2-րդի եւ յետագային երիտթուրքերու ցեղասպան քաղաքականութեան հետեւանքով հայերու զգալի հատուածը բնակութիւն հաստատեց Լիբանան, ուր հիմնուեցան տարբեր հասարակական, կրօնական եւ քաղաքական կազմակերպութիւններ: Քանի մը տասնամեակ անց հայերը ներգրաւուեցան երկրի տարբեր ոլորտներու մէջ: 1975 թուականին Լիբանանի մէջ սկսած քաղաքացիական երկրորդ պատերազմը, որ նաեւ կրօնական երանգ ունէր, տեւեց մօտաւորապէս 15 տարի (1975–1990 թթ․), տասնեակ հազարաւոր մարդկային կեանքեր խլեց ու մեծաթիւ աւերներ գործեց երկրէն ներս: Քաղաքացիական պատերազմի օրերուն աղէտալի կացութենէն իրեն փրկուելու համար, լիբանանահայերու մէկ հատուածը դիմեց արտագաղթի դէպի Ամերիկա, Ֆրանսա, Գանատա, եւրոպական այլ երկիրներ, ինչպէս նաեւ Ծոցի երկիրներ, Յորդանան եւ Սուրիա։ Յօդուածը անդրադարձ կը կատարէ Սուրիոյ հայ համայնքի բոլոր կառոյցներու նախաձեռնութեամբ կազմակերպուած նիւթաբարոյական օժան-դակութեան՝ կրթական, առողջապահական եւ մարդասիրական ոլորտէն ներս, որով պիտի մեղմացնէր ե՛ւ լիբանանահայերու, ե՛ւ Սուրիոյ տարբեր քաղաքներուն, յատկապէս Հալէպի մէջ ապաստանող լիբանանահայերու անմխիթար վիճակն ու կեանքին սպառնացող վտանգը։ В результате политики геноцида, проводимой Абдул Гамидом II, а в дальнейшем – младотурками, значительное число армян обосновалось в Ливане, где были созданы различные общественные, религиозные и политические организации. Спустя десятилетия армяне стали принимать участие в различных сферах деятельности страны. Вторая гражданская война в Ливане, не прекращавшаяся около 15 лет (1975–1990), унесла десятки тысяч жизней и вызвала в стране хаос. Чтобы избежать катастрофической ситуации в дни гражданской войны, часть ливанских армян эмигрировала в Америку, Канаду, Францию и другие европейские страны, а также в страны Персидского залива, Иорданию и Сирию. Армянская община Сирии оказала ливанским армянам огромную как моральную, так и материальную помощь в сфере образования и здравоохранения, облегчив их боль и страдания. Помимо этого, сирийские армяне всячески поддерживали своих ливанских соотечественников, обосновавшихся в Сирии, в частности, в Алеппо.
Keywords: History