Synthesis of aniline fragment containing polimers linked with different groups - Torosyan, M. S.; Martikyan, N. SH.; Durgaryan, N. A. («Գիտություն» հրատ.)
Utilizing cost-effective and readily available monomers in conjunction with industrially employed methodologies, novel electroactive polymers have been successfully synthesized. These polymers incorporate aniline oligomers covalently linked through triazenarylene groups. The resulting polymers effectively combine the distinctive features of polyaniline (PANI) and linking group, thus expanding the range of polyaniline applications. To carry out the syntheses p-phenylenediamine, benzidine were used as monomers, the applied methods are oxidation-condensation and diazotization, azocombination. It has been shown that the electrical conductivities of iodine-doped polymers are approximately of the same order as the electrical conductivities of polyaniline, determined in the same way. Polymers containing 1,4-ditriazen-3-yl benzidine units have been shown to have higher electrical conductivity for the same length of oligoaniline chains. The resulting polymers exhibit fluorescent properties. Էժան և մատչելի մոնոմերների և արդյունաբերության մեջ կիրառություն գտած եղանակների հիման վրա սինթեզվել են նոր էլեկտրաակտիվ պոլիմերներ, որոնց կառուցվածքում անիլինի օլիգոմերները միացված են իրար տրիազենարիլենային խմբերով: Ցույց է տրվել, որ ստացված պոլիմերները համատեղում են պոլիանիլինի և կապող խմբերի բնորոշ հատկությունները` ընդլայնելով պոլիանիլինի կիրառման բնագավառները; Սինթեզներն իրականացնելու համար որպես մոնոմեր օգտագործվել են մատչելի մոնոմերներ պֆենիլենդիամինը, բենզիդինը, կիրառվող եղանակներն են օքսիդացմամբ կոնդենսումը և դիազոտացումը, ազոհամակցումը: Ցույց է տրվել, որ յոդով դոպացված պոլիմերների էլեկտրահաղորդականությունները մոտավորապես նույն կարգի են, ինչ պոլիանիլինի՝ նույն եղանակով որոշված էլեկտրահաղորդականությունը: Ցույց է տրվել, որ օլիգոանիլինային շղթաների նույն երկարության դեպքում ավելի բարձր էլեկտրահաղորդականություն ունեն 1,4-դիտրիազեն-3-իլ բենզիդինային միավորներ պարունակող պոլիմերները: Ստացված պոլիմերները ցուցաբերում են ֆլուորեսցենտ հատկություններ: На основе дешевых и доступных мономеров и методов, используемых в промышленности, синтезированы новые электроактивные полимеры, в структуре которых анилиновые олигомеры связаны между собой триазенариленовыми группами. Показано, что полученные полимеры сочетают в себе характерные свойства полианилина и связующих групп, расширяя области применения полианилина. Для проведения синтезов в качестве мономеров использовали доступные мономеры пфенилендиамин, бензидин, применяемые методы – конденсация с окислением и диазотированием, азосочетание. Показано, что электропроводность легированных йодом полимеров примерно того же порядка, что и электропроводность полианилина, определяемая таким же образом. Было показано, что полимеры, содержащие звенья 1,4-дитриазен-3-илбензидина, обладают более высокой электропроводностью при той же длине олигоанилиновых цепей. Полученные полимеры проявляют флуоресцентные свойства․
Keywords: Polymer chemistry