Նեֆելինային սիենիտներից կավահողաբելիտային ցեմենտի բաղադրության մշակում - Մովսիսյան, Բ․ Վ․; Մովսեսյան, Է․ Մ․; Առաքելովա, Է․ Ռ․; Ավետյան, Ռ․ Ա․ («Գիտություն» հրատ.)
Աշխատանքում ուսումնասիրվել են Հրազդանի Թեժ սարի հանքավայրի նեֆելինային սիենիտները՝ որպես հումք կավահողաբելիտային ցեմենտի արտադրության համար։ Ուսումնասիրության արդյունքներով հաշվարկվել է երկբաղադրիչ հումքախառնուրդ՝ Արարատի հանքավայրի կրաքար տրավերտինների և սիենիտների կիրառմամբ։ Ելնելով հաշվարկման արդյունքներից՝ կազմվել է հումքախառնուրդ կրաքար սիենիտային հումքախառնուրդին գիպսաքարի և միներալագոյացնող բաղադրամասի հավելմամբ։ Նշված բաղադրություններից թրծված կլինկերում որպես հիմնական ֆազեր նույնականացվել են բելիտ և ցածր հիմնային կալցիումի ալյումինատներ։ В работе исследованы нефелиновые сиениты Разданского Теж-сарского месторождения как сырье для производства глиноземисто-белитового цемента. По результатам комплексных физико-химических исследований известняка-травертина и сиенитов Араратского месторождения рассчитана двухкомпонентная цементная сырьевая смесь. Одновременно рассчитан состав цемента на основе клинкера, полученного из известково-сиенитовой смеси, гипса и минералообразующего компонента. В термообработанном обожженном клинкере в качестве основных фаз были идентифицированы белит и низкоосновные алюминаты кальция. The paper studies the nepheline syenites of the Hrazdan Tezh Mountain deposit as a raw material for the production of alumina-belite cement. Based on the research results, a two-component raw material mixture was calculated using limestone travertines from the Ararat deposit, with the addition of gypsum and a mineral-forming additive to the composition of the charge from limestone and syenite. Belite and low-basic calcium aluminates were identified as the main phases in the clinkers fired from these components.
Keywords: Քիմիա